Как ще ни церят русалките

Последна промяна на 02 July 2020 в 22:47 785 0

Българската природа и климатичните особености на месец юни са създали възможност за развитието на множество лечебни растения. Събирането им става традиционно по Еньовден, наречен от народа свети Иван Билкобер. Събирането се съпровожда от извършването на известни обреди, които символизират вярата на българите в целебните качества на билките. Ето защо никак не е случайно, че българското народно творчество възпява церовитите билки, брани от русалките, през нощта срещу Еньовден:

„…Че днес е, либе,
личен ден – Еньовден,
та билки се берат,
билки да набера –
жълтата въртига и комунига
и едностръката синя тинтява”

Науката е доказала, че през този щедър юни се берат надземните части на белия равнец, ветрогонът, вълчата ябълка, ефедрата, копривата, потайничето, пчелника; цветът на лайката и бъза; листата на къпината, смокинята, черната и червена боровинки, лудото биле, орехът и естествено еньовчето (лепката).
Ще се постарая да информирам читателите, от научна гледна точка, посочените билки за какво могат да се използват.

* Белият равнец действа кръвоспиращо, засилва стомашната секреция и увеличава апетита.

* Ветрогонът действа пикочогонно и противоспастично.

*Вълчата ябълка увеличава амплитудата на сърдечните съкращения и разширява кръвоносните съдове.

* Ефедрата пък повишава кръвното налягане и възбужда дишането.

* Познатата на всички коприва действа кръвоспиращо, противоревматично и противоанемично.

* Листата на къпината оказват добро положително въздействие в началния стадий на захарната болест-тип 2.

* Цветовете на лайката се употребяват като противовъзпалително и антисептично средство.

* Надземната част на лепката притежава противомикробно и пикочогонно свойства. Тя се употребява и при възпаление, пясък и камъни в бъбреците.

* Листата на ореха се използват за приготвяне на лечебни бани в случаите на рахит при децата. Те засилват също растежа на кожата и костите.

* През юни се събират и стръкове от потайничето, за което е известно, че стимулират чернодробната функция и действат пикочогонно и отхрачващо.

* Стръковете на пчелника пък влияят благоприятно при нарушения на сърдечния ритъм – главно на нервна проява, но и при сърцебиене, провокирано от настъпването на климактериума при жените. Те действат и противоспастично.

* Листата на смокинята, въпреки, че са груби и жулят като шкурка, притежават омекчителни и противовъзпалителни свойства.

* Листата на боровинката – независим дали е червена или черна, са изпитано старо народно средство срещу камъни и възпаление на жлъчката и бъбреците.

* Цветът на бъза, освен че е подходяща суровина за приготвянето на ароматна домашна безалкохолна напитка, се употребяват с успех при кашлица, високо кръвно налягане. Бъзът също е известен е доброто си потогонно и пикочогонно действие.

И ако , драги читатели, си спомните великолепния разказ на големия Йордан Йовков „Русалска нощ” повярвайте ми и вие ще се развълнувате от божествените слова: „…В тъмната безлунна нощ русалките ще дойдат да берат росена. Болните нищо не ще видят, но всички трепетно ще чакат, защото в техните кърпи очакващи покорно, като протегнати ръце на божеци, малките русалки ще хвърлят билките, които могат да излекуват и най-неизлечимата болест…”