Херпес Зостер


Болест : херпес зостер

Последна промяна на 20 март 2018 в 00:19 2370 0

Това заболяване се явява обикновено в преходни сезони и в студено време. Появяват се прозрачни мехурчета. Те винаги са разположени по хода на някой нерв, най-често в междуребрието или очния нерв. По-късно се появяват и обривите, които са много болезнени. Мехурчетата се изтриват с памук, натопен в борова вода (20%). Изсушават се също с памук и се натриват с оризова пудра. Когато се появят струпеи, те се мажат с бадемово масло или маслинен зехтин до омекване.
През зимата се пие рибено масло – по 1 суп. лъж. преди хранене.
Обривът да не се мие с вода, а само с отвара от лайка и смрадлика.

• Сутрин, обед и вечер 20 минути преди хранене се взема по 1 суп. лъж. сироп от трионче, алое или зрелите плодове на полския бъз.
На 15-20 листа от алое се махат бодлите, смилат се на каша и се прибавя по 50 г корени от коприва и репей, 600 г мед и 600 мл червено вино. Всичко се вари на водна баня. 1 час след изстиване се прецежда и се съхранява на хладно.
Десет минути след сиропа се пие 1 винена чаша от следната отвара: смесват се по 30 г агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк, листа от горска ягода, малинови листа, орехови листа, миризлива лазаркиня и френско грозде. 2 суп. лъж. от сместа и 1 ч. лъж. зърна червена хвойна се слагат в 500 мл вряща вода, ври 10 минути, изстива и се прецежда.
• Смесват се по 20 мл валерианова и глогова тинктура, 50 мл вода от горчиви бадеми, 1 ч. лъж. камфор на прах и 10 г ментово олио. Приемат се по 20 капки върху бучка захар 3 пъти на ден 2 часа след хранене.
Смесват се по 50 г борови връхчета, исландски лишей, полски хвощ, 75 г гръцка коприва, по 100 г пача трева, синя тинтява. 3 суп. лъж. от сместа се слагат в 600 мл вряща вода. Ври 10 минути, изстива и се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 10 минути след капките.
• 2 хватки борови връхчета заедно с игличките и 5 коренища бъзак се слагат в казан с вода. Вари се 50 минути. Добавя се по 2 шепи орехови листа и пипериче. Вари се още 10 минути. Накрая се слагат 1-2 шепи лайка и се вари още 2 минути. Сваля се от огъня и след като се охлади до 37 градуса се прави баня на цялото тяло за 20 минути. Една и съща отвара може да се използва 3 вечери, като се подгрява.
• Болните места се мажат с пресен белтък и бяла хума, разбити на каша. Посипват се с нишадър. Налагат се листа от невен, намазани с каймак от прясно мляко.
• Поставя се торбичка с топла лапа от картофи, сварени на пара, заедно с люспите, смачкани и поръсени с 30 процентов спирт.
• Смесват се 300 г чист боров катран и 90 г прясна солена свинска мас. Засегнатите места се изтриват с памук, натопен в топла отвара от смрадлика и лайка и се намазва с получения мехлем.