10 особености, които наследяваме от родителите си

Последна промяна на 15 март 2018 в 22:04 473 0

Имате кафяви очи на майка си и дълги крака на баща си? Няма нищо необичайно – нали носим гените на всеки от родителите си. Какво още освен външните прилики наследяваме?

1. Високото ниво на холестерина
Мнозина са уверени, че високото ниво на холестерина е свързано с храната. Искаш да живееш дълго и щастливо? Яж плодове и зеленчуци и се движи по-често. Но понякога високото ниво на холестерина зависи не от начина на живот и хранене, а идва по наследство. 1 от 1500 души имат особена генна мутация. Тя води до това, че хората лошо усвояват холестерина и той навлиза в кръвта. Такива хора имат повишен холестерин дори да са вегетарианци.

2. Плешивостта при мъжете идва от майката
Един от гените, играещ важна роля при оплешивяването, се намира в Х хромозома. Мъжете го наследяват от майките си (синът има коса или не като дядо си по майчина линия). Но не бързайте да обвинявате майките за това. Има и други причини, виновни за оплешивяването, някои от които идват от бащата. Важна роля за косопада имат и екологичните фактори.

3. Успехът в училище
Когато майката се кара на детето заради двойката в училище и повтаря, че самата тя се е учила отлично, отчасти е права. Успеваемостта в училище в 55% от случаите зависи от наследствеността. Отговорност за това носят хиляди гени. Така че ако родителите демонстрират отличен ум в училище, у децата има предпоставки за същото.

4. Любовта към кафето
Пиете много кафе? За всичко са виновни гените! Учените сравнили хора, които не могат да живеят без кафе, и такива, които се справят и без него. Оказва се, че у вторите има особен ген, при които усвояването на кофеина става по-бавно. Затова не им трябва да пият често кафе, за да бъдат бодри.

5. Диабет от 2-ри тип при младите
Диагнозата „диабет от втори тип” обикновено се поставя на хора в зряла възраст. Но се случва и деца, и хора с активен живот да имат симптоми на това заболяване. То се появява в резултат на генетична мутация, макар че неправилното хранене също играе негативна роля.

6. Далтонизъм от майката
Неспособността да различите определени цветове често носи наследствен характер. Генът, влияещ на далтонизма, се пренася на синовете от майките. От цветна слепота страда основно мъжете. Свързано е с това, че у тях единственият майчински Х хромозом не се компенсира, а при жените в този случаи има в „запас” Х хромозома от бащата.

7. Непоносимост към лактоза
Удивително, но у 55% от възрастните има понижена способност да преработват лактозата (млечна захар). Вина носи особен ген. Докато децата са малки, на тях им трябва мляко и организмът изработва фермент за преработва на лактозата. С възрастта способността да се усвояват млечните продукти намалява. Само част от хората на планетата имат „толерантен” към лактозата ген, а това означава, че на всяка възраст могат да преработват мляко без неприятни последици.

8. Шофиране на автомобил
Учените са категорични – шофирането не е за всеки. Може да научите Закона за движение по пътищата, но ако имате изменения в гените, които влияят на ориентацията в пространството, скоростта на реакцията и паметта, сядането зад волана е противопоказно за вас. Ще се разсейвате зад волана и често ще попадате в аварии. Според учените такива изменения има в гените на 30% от хората. И това не са само жени.

9. Късогледство
Предразположението към късогледство се предава по наследство. Ако и двамата родители страдат от това, то рискът детето да е късогледо е 50%. Но учените считат, че не само генетиката носи вина. Прекарвайте по-малко време зад компютъра и пред телевизора, избягвайте напрежението на очите – тогава късогледството ще е значително по-слабо.

10. Популярност
Звучи нереално, но тайната на популярността на човека се крие в гените му! До този извод са стигнали учените в Харвард след дълги изследвания. Според тях в зората на еволюцията хората , притежаващи ценна информация за източника на храна или опасност, са били в центъра на своята социална група. Своите гени те предали на потомците. Наследниците им са популярни сред връстниците си и тях всеки охотно общува.

Виж още за: