28-мо СУ посрещна първия учебен ден с дезинфекциращи UV-C лампи във всяка класна стая

Последна промяна на 16 септември 2020 в 21:52 399 0

Столичното 28 СУ „Алеко Константинов” е измислило свой начин за противодействие на пандемията от коронавирус. На 15 септември то посрещна възпитаниците си с дезинфекциращи лампи във всички класни стаи. Известно е, че при кашляне, кихане, а дори и при нормално говорене, вирусните частици, които се отделят, могат да живеят върху стоманени повърхности от 4 до 7 дни, а върху дърво, от каквато са направени чиновете, до 2 дни.

Поставените в учебното заведение уреди са от ново поколение, чиято светлина излъчва с дължина на вълната 254 nm и доказано убива 99,9% бактерии и вируси. Те не произвеждат озон (OZONE-FREE), който в по-големи концентрации е отровен за здравето на хората. Лампите работят с осветителни UV-C пури на световно признат производител. Всички дезинфекциращи уреди имат протоколи от изпитания, издадени от „Национален център по заразни и паразитни болести”, гр. София, доказващи тяхната ефективност.

Директорът на гимназията г-жа Станимира Стоева споделя, че още през месец юли е взето решението за поставяне на UV-C лампи за дезинфекция на въздух и повърхности в класните стаи. Ръководството на училището е преценило, че инвестицията си струва, не само поради ситуацията с COVID-19, но и заради сезонния грип, както и другите вирусни и бактериални инфекции, които са неизбежни при струпване на толкова деца и учители на едно място.

„След препоръка от лекар се свързахме с официалния дистрибутор, предлагащ иновативни лампи за UV-C дезинфекция от серията UV-C 2020. Получихме ценни консултации кой вид лампи да се монтират в класните стаи и кой вид за физкултурния салон и инсталацията на лампите вече е факт“, разказва г-жа Стоева. И допълва, че се надява новите UV-C лампи, които са 24 на брой, да доведат до един по-добър здравословен статус на всички ученици и служители на училището.