Бабини хитринки при почистването

Последна промяна на 02 септември 2018 в 08:57 634 0

Днес от телевизора ни рекламират каква ли не битова химия, но тя е вредна за кожата, дишането, особено за алергичните хора. Затова ви припомняме някои бабини хитрини за почистване и освежаване:

Оцетът – най-силният помощник в домакинството

. Сипете във водата за миене на прозорци малко оцет. Достатъчни са две супени лъжици на литър вода. При силно замърсени стъкла добавете и лъжичка спирт. За да постигнете повече блясък, сложете и малко сол. Вместо лъскане със смачкани вестници вече има специални кърпи, но най-удобни са продаваните чистачки с гумен накрайник – намокряте стъклото и с едно движение надолу махате водата. Имайте предвид, че печатарското мастило по вестниците зацапва алуминиевите и пластмасови дограми, ако са бели.

. За по-лесно измиване на плочките в банята и за да ги накарате да заблестят, във водата прибавете малко оцет и сода бикарбонат. Тази рецепта важи за целия фаянс в дома ви.

. Котленият камък от душа и крановете е доста упорит и неприятен. Той се маха с помощта на оцет. Натъркайте повърхностите им и оставете малко да престоят така. После изплакнете.

. Теракотените плочки се почистват добре с малко винен оцет, сипан във водата. И не е нужно да ги минавате повторно.

. Ако тоалетната е силно замърсена, изсипете в нея половин литър врял оцет и оставете десетина минути да престои. След това изтъркайте с четката и пуснете водата. Може да изтъркате повторно с малко сода бикарбонат. Освен че придава блясък, тя е и отличен дезифектант.

Предпазете кожата
. Ако ползвате прах за пране или белина, не забравяйте да сложите домакински ръкавици, за да не загрубее или се повреди кожата ви.

Неприятни миризми
. За да неутрализирате неприятните миризми в хладилника дръжте вътре отворено пакетче сода бикарбонат, което трябва да се сменя на всеки две седмици.
. За да отстраните миризмата на риба от ръцете си, натъркайте ръцете си с лимон.