Българските богомили - прочути средновековни лечители

Рецептите на богомилите

Последна промяна на 25 ноември 2017 в 07:47 521 0

В 1111 г. на хиподрума в Константинопол по заповед на император Алексей Комнин е изгорен на клада Василий Врач - един от първооснователите на богомилството, редом с Боян Магесника и Поп Богомил. Прозвището му издава ярко приобщаване към средновековното лечителство. Това става отлика и на многобройните последователи на „българската ерес”, които пътуват на запад из Босна, Италия и Южна Франция, подготвяйки Европейската Реформация със своите свободолюбиви идеи против гнета на официалната църква. Сред тях е имало и много жени, придобили първи в Стария континент равноправие с мъжете и правото да бъдат проповедници в състава на „съвършените” богомили.
Обичаше да изтъква това при всякакъв разговор народният лечител Петър Димков. Той смяташе, че начините за лечение и свойствата на отделните билки, които е наследил пряко от родната си майка, всъщност идват от далечните векове. Самият себе си смяташе за прероден богомил. Засиленият напоследък интерес към неговата личност и дело са напълно естествени, като се има предвид и зачестилите позовавания на богомили, катари и албигойци в изследванията на учени-медиевисти от Западна Европа и САЩ.
Деен продължител на древната традиция по време на Възраждането е и вездесъщият Отец Матей Преображенец – прочут народен лечител, пътуващ проповедник, един възкръснал богомил.

Из ЗЕЛЕЙНИК Богомилски лековник
Съставеният през Х-ХІ век богомилски лековник, наричан „Зелейник”, безспорно е най-старият запазен до наши дни рецептурник с древни начини за лечение с билки. Този паметник съдържа и скъпоценни данни за живота на нашите предци, живели в съгласие с природата и търсили за помощ природни средства.

* Ако някой има камък на сърце, варете зеле без сол и пийте водата.

* Ако някому му се спука устната, ленено семе объркай с мед, свари и мажи.

* Ако някой хърка спейки, да си завържи под дясната мишца калай.

* Който има перде на окото, да го намаже с кобилешко мляко с мед и ще изгони пердето от окото си.

*Щом прегракнеш: прегракне ли човек като получи оток и храчки, копринена (мека) вода да изцеди и да я пие. Ако няма копринена вода, пшеничени трици с копър да прецеди и да пие със захар.

* При зъбобол: лукови пера накисни във вино с мед, подръж ги в устата си и изпий виното.

* За много косми: ситно счукай стъкло, смеси го с козя жлъчка; където някой намаже с него, там коса не расте.

* Хълца ли човек – да изгризе кочан от зелка.

* При отравяне да се пие всеки ден на гладно семе от дива ружа 29 зърна, стрити във вода, или разтривай целия корем с 20-30 стрити и изсушени зърна.

* Ако някой човек хилавее, ходи ни жив-ни умрял, да се заколи крава, на лакти да се впълзи в търбуха й чак до гърлото и ще му мине болестта.

* При запушване на пикочните канали: листа от ряпа свари, отварата изпий, а листата, докато са топли, наложи под пъпа, привържи ги здраво и ще се отводниш. Ако не те хване, свари пача трева и изпий с вино.

* За бели коси да почернеят: хвани гарван, жив го сложи в конска гной да лежи 15 дни, след което го вземи и изгори, а с пепелта си измий главата и брадата – и белите ти коси ще почернеят.

* Ако му се свий на някого сърцето и онемее, запалете две восъчни свещи, загасете едната и кадете под носа му, сменяйки ги.

* Ако някой човек отича, мъж или жена, да изпие две лъжици овнешка кръв и ще му мине.

* Ако на някой му жълтеят косите, яйца от жерав да се смесят с вино, да ги мажат и те ще почернеят.

* Ако някой има рана: козя мас с восък да се смеси и да се наложи – и ще зарасне раната.

* Ако на някой кръвта от вена тече и не спира, да се счука семе от диво цвекло, да се изпие – и кръвта ще спре.

* Ако някому сърцето е нездраво и нечисто, пелин със сабур да се смеси, с мед объркан да се яде.

* Ако се пореже човек или падне от кон, че кръв да потече от ръката му: яйчен жълтък и стипца разбъркай и нарежи на порязаното, а също тази стипца с мляко изпий.

* Ако потече кръв от носа, да се напише върху хартия следното: „Страх и трепет на онзи, който иска да се изправи пред свещеници е двуженци в страшното твое Христа Бога нашего Исуса Христа, и кръвта да спре, много кръв изтече вече.” И после стрий малко морска земя, и си намажи главата, и изведнъж ще спре кръвта.