Благотворителната кампания на Св.Синод ще подкрепи детското отделение по УНГ болести на ИСУЛ

Последна промяна на 04 June 2023 в 17:29 96 0

Митрополит Гавриил преди откриване на изложбата

Традиционната благотворителна кампания на Светия Синод на Българската православна църква по повод 1 юни – „Деца помагат на деца“ беше официално открита вчера с концерт и благотворителна изложба в хотел „Маринела“, София. Средствата, събрани от инициативата, ще бъдат дарени на Детското УНГ отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Старт на кампанията даде лично Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, който е и ръководител на Синодалния Културно-просветен отдел.
Като благодетели в кампанията се включиха деца-художници с отличените им творби от синодалните конкурси. Техните картини ще останат в фоайето на хотела през следващите 2 месеца и ще могат да бъдат откупени от хора, които имат желание да помогнат на каузата.

Една от картините, които ще красят детскто  отделение по УНГ болести на ИСУЛ

Снощната програма включваше и даровити деца – певци и инструменталисти, които посветиха своя талант на болните си връстници. В концерта се включиха известният певец Васил Петров, заедно с младите музиканти Никол Кисьова – пиано (9 г.), Филип Донков – класическа китара (13 г.), Валерия Стоянова – пиано, вокал (15 г.), и Ангел Ялъчков – пиано (17 г.). Младите участници са лауреати на международни и национални инструментални и вокални конкурси, носители са на престижни награди и стипендии.

Детското УНГ отделение в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е единственото специализирано звено за лечение на деца с ушно-носно-гърлени болести в София и в цяла Западна България. В него се лекуват дечица от няколко месечна възраст до 18 г. Към отделението функционира единственият специализиран център за вадене на чужди тела от дихателните пътища при деца у нас. Детското УНГ отделение на ИСУЛ е и едно от малкото места в страната, където се извършва диагностика на слуха при новородени бебета и се поставят кохлеарни импланти при деца. За съжаление настоящият му капацитет не може да поеме всички нуждаещи се от медицински грижи малчугани и на лекарите са налага понякога да връщат малките пациенти. От болницата са осигурени допълнителни помещения, но те имат нужда от основен ремонт и обзавеждане. В момента Детското УНГ отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е едно от малкото места в София, в което на майките не се налага да заплащат за това, че са придружители на децата си.
Три от картините бяха откупени още по време на церемонията и дарени на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Те ще украсят Детското УНГ отделение след ремонта.

За дарения:

• Можете да откупите картина като дарите сума по Ваше желание и я поставите в „Кутията на доброто”, която се намира в центъра на конгресното лоби на хотел „Маринела“. През летните месеци кутията ще бъде поставена на рецепцията на хотел „Маринела” (адрес: бул. „Черни връх“ № 100, гр. София).

• Можете да дарите средства и по банков път:
“УниКредит Булбанк” - клон София Батенберг
Банков код / SWIFT / BIC: UNCRBGSF
Получател: Българска Патриаршия Св. Синод
IBAN: BG74 UNCR 7000 1521 4626 53
Основание за плащане: КАМПАНИЯ “ДЕЦА ПОМАГАТ НА ДЕЦА”.
***
УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ изказва искрени благодарности на Светия Синод на Българската православна църква, както и лично на Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, че застават до нас и нашите пациенти с тази благородна инициатива.