Четири поколения пчелари

Последна промяна на 22 февруари 2019 в 13:30 648 0

В Калофер обикновено поминъкът на хората от района е животновъдството, но има и други възможности и успешният пчеларски занаят на Цвятко и Таня Начеви е красноречиво доказателство, което веднага се вижда тук, на фермерския пазар всяка сряда пред Министерство на земеделието. Зад наредени буркани мед тази сряда са трима. Двама и внуче са с еднакви имена – Цвятко Начев. До тях е съпругата на дядо Цвятко, Таня. Дядо и баба са производители на мед от 2004 г., имат си сертификат за биологично чисти продукти, добиват мед от около 200 кошера. Дядо Цвятко е започнал с десетина кошера, наследени от баща му през 1985 г. Днес в медодобива активно му помага съпругата, а малкият Цвятко, който е на 10 години, казва, че отдавна влиза смело в пчелина с було и помага на дядо си.
Иначе Цвятко е учител по физическо в местно училище. Той е бивш спортист по лека атлетика. Завършил НСА. На 58 години е. Таня е на 50 г., завършила математика в Пловдивския университет и преподава математика.
Пчеларите съветват мед да се хапва по-активно през зимата поне в продължение на два месеца всеки ден за укрепване на самоизцелителните сили, та организмът да бъде устойчив на болести.