Д-р Силвия ПАСКАЛЕВА: Длъжни сме да осигурим отрано здравословна храна за децата и внуците ни

Последна промяна на 11 октомври 2017 в 23:49 742 0

Д-р Силвия Паскалева е завършила медицина в МА в София, има специалност физикална и рехабилитационна медицина. Дълги години се занимава с диететика и хранене. Специалист е и по здравен мениджмънт, магистър по икономика със специалност “Маркетинг” и Докторска степен по икономика. Специализирала е в чужбина в областта на опорно-двигателния апарат при деца и възрастни, наднормено тегло и съпътстващи състояния, физикално лечение на невропатна болка, спортен травматизъм. Член е на Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина. Понастоящем работи в елитната Спортсклиник Еуровита.

- Как се изграждат здравословните навици при подрастващите?
- В къщи контролирам, но в заобикалящата среда е трудно. И няма как - изкушението е голямо. Инициативата в училищата да се въведе здравословно хранене, да се махнат всички видове пакетирани чипсове, коли, трябва да стане със строго контролирани разпоредби. Уча сина си от малък какво да избере за хранене и той вече се е понаучил. Но има много деца, които нямат никаква представа каква храна и защо точно нея трябва да приема. Това трябва да се научи още от домашната обстановка, в детската градина.

- Ние, българите, имаме ли достатъчна култура на хранене да можем да я възпитаме у децата и внуците ни? Те копират възрастните във всичко.
- Определени хранителни навици се формират от много рано. А културата на хранене започва да се изгражда още от най-ранна детска възраст, като се утвърждава с годините. От голямо значение са традициите в семейството, умението да се избира и приготвя здравословна храна, родителската грамотност и информираност за състава и свойствата на храните, здравните рискове и опасности от нерационалното хранене, дори семейната атмосфера по време на хранене. Пътят към добрата, здравословната храна и навиците на хранене е дълъг и труден.

- Вероятно допускаме грешки, какви са те?
- Днес е традиция е да водим детето си като награда за добра оценка или за “добро дело” в „Макдоналдс”, да му купуваме за поощрения шоколади и лакомства, то да си купува каквото намери край училището, вместо да си носи домашно приготвен сандвич в кутия... И аз съм го правила, оправдавайки се, нямам време да му приготвя прясна и здравословна храна. А толкова е просто направата на една салата, на една супа, на домашно приготвен сладкиш...

- Привикваме ли да приемаме правилното хранене като синоним за нашето здраве?
- За съжаление за малко хора правилното хранене е синоним на здраве. Все още здравето сякаш не е приоритет от първостепенно значение и започваме да го ценим едва тогава, когато го загубим или проблемите са станали необратими. Започваме да мислим за здравословно хранене или когато сме качили безвъзвратно много килограми или когато настъпят сериозни здравословни проблеми. Доброто хранене изисква мислене, време, инвестиция, отговорност и средства.

Виж още за: