Държавите поставят правото на живот на децата над правото на избор на родителите дали да ваксинират децата си

През целия живот хората трябва да се ваксинират

Последна промяна на 07 май 2019 в 19:33 1218 0

Имунопрофилактиката е най-старата политика на здравното министерство. Тя има пряко отношение към националната сигурност. У нас годишно се правят 2.2 млн. ваксинации, а задължителните ваксини са 11.

От 2020 г. експертите предлагат промени:

1) намаляване от 4 на 3 приема на ваксините за туберкулоза и пневмококови инфекции,

2) включване по желание на реимунизация за коклюш и ваксина срещу варицела.

Повечето хора са убедени, че в зряла възраст не се правят ваксинации, ако не пътуват за далечни страни. „През целия живот хората трябва да се ваксинират“, обявиха едни от най-големите специалисти у нас по време на дискусия за ваксинопрофилактиката.

За възрастните
„Ваксината за дифтерия и тетанус е задължителна и се слага от джипитата безплатно на 25, 35, 45, 55, 65 г. и т. н. според сегашния имунизационен календар“, напомня проф. Йорданка Стоилова от Медицинския университет в Пловдив.

Грипните ваксини от есента на 2019 г. стават безплатни и по желание за хората над 65 г. 

Ваксините дават здраве за всички, но те са ефективни, когато са признати от общността - в България едва 2% си слагат противогрипна ваксина. Любопитно е, че сред лекарите едва 30% се ваксинират.

Коклюшът, известен като магарешка кашлица, се завръща

дори за тези, които са го преболедували. Той е силно заразно заболяване, което не осигурява доживотна защита. От него най-често страдат деца под 1 г. и между 10-14 г., но все по-често са засегнати по-възрастни пациенти. „Ако бабата/дядото очакват появата на внуче, в отглеждането на което ще участват активно, най-добре е да се реваксинират за коклюш - безплатно и по желание при общопрактикуващия лекар. Това е едно от тежките заболявания за кърмачетата - на тях са им нужни месеци да създадат имунитет и понякога болестта е с летален изход“, подчертава проф. Стоилова.

Безплатна и по желание е и ваксината за варицела.

Огромна част от хората у нас са я боледували, но има и такива, които не са - ваксината е само за тях. Болестта се причинява от варицела зостер вирус, а херпес зостер е опасен за възрастните. Особено опасно е бременна жена да се разболее от варицела, защото бебето може да се сдобие с вроден варицелен синдром (2% смъртност) или неонатална варицела (20% смъртност).


Ако сте родени след 1992 г., значи не сте ваксинирани срещу хепатит В. Ваксината се плаща от пациента, но ако ви предстои операция, добре е месец преди това да си направите двете дози от тази ваксина, препоръчва проф. Стоилова.

6-и в Европа сме по заразени с морбили

„460 са болните от морбили у нас - 22% са до 13 месеца, а 76% от тях са ромски деца. Най-засегнати са областите София (165), Благоевград (136) и София-град с(134)“, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести. Любопитно е, че сред заразените са 12 лекари, сестри, лаборант и охрана от столичната болница „Св. Анна“.
„Сред болните няма имунизирани деца - при 10-15% от заразените има данни, че са имунизирани, но при изследване нямат антитела, т. е. ваксинирани са на хартия. Дойде време да сме неколегиални“, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и допълни, че лекарите, които са отчели, но не са направили ваксините, ще бъдат без договор с НЗОК и ще бъдат дадени на прокуратурата с 3 обвинения: заплаха за общественото здраве, попълване на документ с невярно съдържание и вземане на пари от НЗОК, които не им се полагат.
„Преди 20 г. проблемите в имунопрофиктиката бяха от бедност и лоша инфраструктура, а сега опасността е от псевдоинформирани хора, които убеждават други. Има и черни овце в гилдията, но сляпата колегиалност отмина. Няма да заставаме зад лекар, който лъже, че си е свършил работата“, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Антиваксъри и истина

При 2 200 000 ваксинации през 2018 г. у нас са съобщени едва 108 нежелани реакции, повечето от които са т. нар. преходни - повишаване на телесната температура, подуване или зачервяване около мястото на поставяне на ваксината. Само 13 от съобщените случаи на негативни реакции са били от ваксината срещу морбили, коментира д-р Теодора Тодорова, директор на „Здравен контрол“ към МЗ.

Фалшивата новина, че ваксината срещу морбили причинява аутизъм, тръгва от английския хирург д-р Андрю Уейкфийлд (1998), който прави извода на база на 16 подбрани случая. Той е лобирал в полза на нова ваксина, но след установяване, че е извършил некоректно проучване, лекарските му права са отнети. „Оттогава са проведени 6 мащабни изследвания, които доказват, че няма абсолютно никаква връзка между имунизациите и отключването на различни заболявания, включително и аутизъм“, категоричен е доц. Кунчев.
„Последното най-голямо проучване е от 5 март в Дания сред 657 461 деца. Те са разделени в две групи - имунизирани и неимунизирани, и се гледа колко са аутистите. Установено е, че няма разлика в броя на болните от аутизъм (общо 6517), т.е. ваксината срещу морбили, паротит и рубеола не увеличава риска за това заболяване“, обяви д-р Наталия Спиридонова от дирекция „Здравен контрол“.

В България липсва фонд за обезщетения при нежелани реакции като в САЩ, защото случаите на нежелани реакции са единични. В САЩ се водят дела срещу фармацевтични компании, които са изградили такъв фонд.

Ваксините в САЩ не са задължителни, но там има забрана такива деца да посещават детски заведения и училища - учат вкъщи