Диабет и бременност


Болест : диабет

Последна промяна на 24 април 2018 в 20:34 784 0

Трудно зачеване
Затлъстяването е една от причините за все по-честите репродуктивни проблеми на българските семейства. При жени със затлъстяване и метаболитен синдром се срещат много по-често овариален карцином (рак на яйчниците) и синдром на поликистозните яйчници. Жени, които дълго време не могат да забременеят, често се оказват с инсулинова резистентност, състояние на предиабет или диабет. След приложена диета и лечение те забременяват, споделя от практиката си доц. Еленкова, началник на I Клиника по хипоталамо-хипофизни надбъбречни и гонадни заболявания. Метаболитният синдром може да бъде и причина за стерилитет при мъжете.


Идеалното тегло на бебето е 3-3,5 кг
Едрите бебета, родени над 4 кг, са радост за мама и тате, но майката трябва да има едно наум в бъдеще да следи кръвната си захар. През плацентата по време на бременността минава високото ниво на кръвната захар, но инсулинът не преминава, затова на бебето му се налага да произвежда повече инсулин. Съответно такива бебета се раждат с повишено тегло (макросомия). В първите дни след раждането бебетата са с ниска кръвна захар (хипогликимия). В първите седмици след раждането нивото на кръвната захар се нормализира както при майката, така и при бебето. Но остава рискът – за мама от диабет, а за детето – от метаболитен синдром. Риск от метаболитен синдром има и за бебетата с поднормено тегло (под 2,5 кг).
В България центрове за детска ендокринология има в София и във Варна.


Тревожната статистика е, че през 2015 г. 16 процента от бременните българки са имали повишена кръвна захар, алармира проф. Анна-Мария Борисова. Една от причините е, че все повече жени раждат над 30-годишна възраст, а с напредването на възрастта се увеличава и рискът от развитие на диабет.

Може да се стигне до спонтанен аборт.
Опасностите при бременност с диабет са много – влошаване на зрението, бъбречни увреждания, чести инфекции по време на бременността, високо кръвно налягане, смъртоносната прееклампсия. Може да се наложи да се направи секцио, дори може да се стигне до спонтанен аборт.
Дете на жена с диабет има по-голям риск от малоформации.
Затова лекарите съветват:

Бременността на жената с диабет трябва да се планира.
Ако не е планирана, трябва да се следи.
Може жената да е имала диабет и преди зачеването, без да го знае. Когато диабетът е открит по време на бременност, лекарите го наричат гестационен. При 1 от 7 раждания жената е с такъв диабет. След края на бременността ще се установи дали наистина става дума за диабет.

Храненето на майката

Храненето по време на бременност и между бременностите за жените е от изключителна важност. Плодовете, зеленчуците трябва винаги да присъстват на трапезата.
Семействата трябва да спортуват и да се разхождат с децата си, за да ги свикнат да имат нужда от движение цял живот.

Бременната трябва да бъде насочена към ендокринолог още при установяване на бременност, ако:
1. Има наднормено тегло или затлъстяване BMI (от англ. боди мас индекс – Индекс на телесната маса) ≥25.00 kg/m2
2. Възраст на бременната ≥25 години
3. Близки родственици с диабет
4. Жени с поликистозни яйчници
5. Репродуктивни проблеми при предходна бременност (спонтанен аборт, преждевременно раждане, мъртвораждане)
6. Многоплодна бременост
7. Жени с гестационен диабет при предишни бременности или раждане на едър плод
8. Хипертония ≥140/90 mmHg
9. Анамнеза за сърдечносъдово заболяване
10. Асистирана репродукция (ин витро)

На жените с нормални резултати в началото на бременността през 24-28 гестационна седмица им се прави отново изследване на кръвната захар. При съмнение за гестационен диабет се прави Орален глюкозо-толерантен тест със 75 г глюкоза и се изследва плазмена глюкоза на гладно на 1-ия и на 2-ия час.
По време на бременността жените с диабет се лекуват само с инсулин. Хубаво е, че за жени, които с обичайните инжекции не могат да постигнат добър контрол на кръвната захар, вече се реинбурсират инсулиновите помпи, а те са най-доброто средство за контрол. Жените с диабет имат предимство при изписването им.
Жени с диабет по време на бременност трябва да бъдат следени освен от акушер-гинеколог, и от ендокринолог. Трябва да се консултира и с офталмолог, диетолог.

Щитовидната жлеза на майката отговаря за интелекта на бебето

От първия до шестия месец се формира мозъкът на плода. А бебето през този период няма собствена щитовидна жлеза. Фатално важно е количеството тироидни хормони, които идват само от майката, за да се роди здраво и интелигентно човече. Едва след раждането щитовидната жлеза е пълноценна.
Проф Анна-Мария Болисова съветва още с установяването на бременността жената да бъде изпращана при ендокринолог, който да и направи скрининг – първата стъпка е да се зададе въпросник с рискови фактори:
 Жени над 30 г.
 Фамилна обремененост за тиреоидно заболяване
 Жени с клинични симптоми за тиреоидно заболяване – изпотяване, сърцебиене, нервност, рязко отслабване или напълняване
 Жени след операция на щитовидна жлеза
 Жени на лечение с Левотироксин
 Жени с диабет или друго автоимунно заболяване
 Жени с предшестващ аборт или преждевременно раждане
 Многоплодна бременост
 Приложение на Амиодарон, Литий, йодсъдържащи вещества

Жени от региони с йоден дефицит – планински райони