Италия въведе правилото: няма ваксина - няма училище

Последна промяна на 16 April 2019 в 12:40 865 0

Децата в Италия няма да могат да ходят на училище, ако родителите им не представят доказателства, че са били ваксинирани. Решението стана факт след продължили месеци дебати за задължителното имунизиране.

Италианските родители рискуват да бъдат глобени с до 500 евро, ако изпратят неваксинираното си дете на училище. Според закона "Лоренцин", назован по името на бившата здравна министърка, на децата трябва да бъде направена серия от задължителни имунизации, преди да тръгнат на училище. Сред тях за ваксините за варицела, полиомиелит, морбили, заушка и рубеола.

По новите правила децата до 6 години възраст ще бъдат изключвани от ясла или детска градина, ако няма доказателство, че са ваксинирани. На децата между 6 и 16 години не може да бъде забранено да ходят на училище, но техните родители рискуват да бъдат глобени, ако не завършат задължителния курс от имунизации.

По този повод здравният министър Джулия Грило заяви: „Правилата сега са ясни: "Няма ваксина, няма училище." Новият закон бе приет, за да повиши имунизационния статус на населението от под 80% до целта на Световната здравна организация – 95%. След влизането му в действия от здравното министерство обявиха, че при родените през 2015 г. целта вече е постигната и 95% от тях са ваксинирани.