Изневярата в семейството. Ролята на родителите

Последна промяна на 14 май 2021 в 22:50 247 0

Жени Петкова е клиничен и консултативен психолог
psychologyjeni@gmail.com

Мъжът на дъщеря ми й изневерява, как да се държим като родители, можем ли нещо да направим, как да й помогнем?
Поли Цветкова

Има много статии по темата с изневярата, но малко от тях говорят, че се засягат и родителите на двойката, в която има изневяра. Пример даваме с класиката мъж изневерява на жена си. Има две семейства, засегнати от изневярата - едното е страдащо, че детето му е било излъгано, а другото семейство - че детето му е изневерило. Да разгледаме първото семейство.

При него майката и бащата на дъщерята ще са обидени, че е предадено доверието, което са гласували на зет си. Най-вероятно ще са гневни, че не е уважавал достатъчно достойнството на дъщеря им, ще помислят, че не са я възпитали така, че да не е необходима друга жена на зетя. По всяка вероятност ще искат обяснение, ще избягват мъжа, но в даден момент ще знаят, че семейството е едно, само когато е заедно. При второто семейство (майката и бащата на сина) ще имат най-много усещане за вина, че не са възпитали морален мъж, който да уважава жена си. Истината е, че нямат толкова вина родителите, понякога двойките имат затруднения във връзките и това е нормално.

Как може да се държат родителите – майката и бащата на зетя и снахата?
Биха могли да ги подкрепят да запазят семейството си, ако и двамата имат това желание. Може да организирате вечери, на които да попитате с какво може да им помогнете, да ги пратите на пътешествие, да гледате внучетата докато са там.

Насърчаването да говорят един с друг и да си споделят, да върнат доверието си един към друг, да опитат да стигнат до споразумение - дали могат да си обещаят вярност и добро отношение един към друг. Ако има истинска любов, която е подкрепена, да не се обижда някой от двамата, а да се стремят да разберат, че грешките са част от живота, но градежът на семейството отнема години. Все пак двойката има надежда за преодоляване на изневярата и да възстановят връзката си, ако изневерилият човек поеме отговорност за своите действия. Оцеляването от изневярата изисква поемането на отговорност и в бъдеще да не се повтаря.

При положение, че и двамата искат да продължават, да живеят заедно, то биха могли родителите да подпомогнат и насърчат детето си да се извини и да компенсира с нещо пострадалия. Това може да са поведения, романтична изненада, подарък, пътуване на почивка или просто думи на разкаяние и обещание и изпълнение към пълна промяна.

Хубаво е, ако родителите не проявяват обвинение към семейството на децата си или да не заемат страна кой е по-прав, защото това само ще влее повече масло в огъня.

В днешно време хората лесно се разделят, но им е трудно да лепят счупената ваза или дори отказват да я лепят, а просто я заменят с нова. Така се получава едно прескачане от мъж на мъж или от жена на жена, като пак не откриват перфектната двойка за тях. В нормалното семейство е редно да има и радостни, и тъжни моменти, разочарование или гняв, или спокойствие. Може да насочите детето си, че ще го подкрепите при всяко негово решение дали ще остане или ще си тръгне от връзката, но по-добре първо да опита да спаси отношенията си и ако не успее, чак тогава да си тръгне. Все пак не забравяйте, че всеки има право на решения, дори често да се разминават с нашите виждания за света. Хората са различни и реагират различно в дадена ситуация. Вашата подкрепа като родител към детето ви ще помогне да засилите смелостта , от която се нуждае, за да разреши емоциите и ситуацията, която я притеснява. Помнете, че все пак животът е негов/а и вече е голям човек, за когото не отговаряте, а всеки прави изборите в живота си сам. Независимо дали решава да продължи напред или да се остане с любимия си.

Изключително много хора в живота на детето ви може да не одобрят поведението или решенията, които взима, техни приятели или близки могат да заемат друга страна, така може вашето дете - син или дъщеря да се чувства изолирано за известно време заради решенията си. Опитайте се да поговорите с детето си, да го посещавате и поддържате връзка по телефон, когато не е възможно да се виждате. В това време може да възникне желание за изолираност или мълчание, което е просто нормален процес за преодоляване на мъката и илюзиите, които не са се осъществили.

Ако ви позволи да бъдете до него се уверете, че детето ви се грижи за емоциите си и тялото си - храни се, ходи на работа. Не забравяйте, че може да не приемат вашите мнения и препоръки или да се отдалечат за известно време от вас.

Ако детето ви реши да напусне партньора си, то може да се нуждае от емоционална подкрепа, да окажете помощ в грижа за вашите внуци или временно място за престой, докато отшумят емоциите на гняв и обида.

Точно благодарение на изневярата има двойки, които след това са много по-успешни, приемат и осъзнаят отрицателните емоции, което е по-надежден начин на възстановяване и постигане на баланс. Негативните емоции са част от нашия живот и ние може да ги прегърнем, да им се посмеем, да заменим отрицателните емоции с положителни. Да се похвалим, да си починем, да бъдем с любими хора, това ни осмисля съществуването, освен труда. Потърсете в нещастното събитие нещо хубаво, което идва с него, например че ще може да говорите с партньора си повече, ще възстановите доверието един към друг, което ще ви сближи, защото трудните моменти сближават хората. За финал може да споделим, че във взаимоотношенията си с другите хора човек намира удоволствие, смисъл, цел и стимул за живот.

Ако имате нещо, което ви тревожи за поведението и чувствата на вас или другите, може да ни пишете по пощата или psychologyjeni@gmail.com, ще получите отговор в следващите броеве на вестник „Трета възраст”.