Как да се държим при изневяра на партньора

Последна промяна на 24 април 2021 в 00:19 287 0

Жени Петкова е клиничен и консултативен психолог
psychologyjeni@gmail.com
Може да изпращате своите истории, които ще останат анонимни. Ако имате въпроси за психолога, пишете на редакционния ни имейл или пощенски адрес

Здравейте, мисля, че мъжът ми ми изневерява, след 38 години брак! Взехме се почти деца, през толкова препятствия преминахме, и сега, когато изградихме дом, отгледахме децата, това! Отчаяна съм. Помогнете ми със съвет!
Мария Петрова

В съвременния начин на живот хората са изложени на изключително много изкушения. Изобилие от дрехи, храни, аксесоари, възможности за работа и избор на партньор. Разликата с миналото е, че тогава не е имало социални мрежи, които да предлагат възможности за запознанство с хора, които дори не са в същата държава, с друг език на общуване и култура. Тези разлики в начина на живот водят и до логичните промени в морала и възпитанието. За съжаление много хора се изкушават да бъдат въвлечени в изневяра, защото смятат, че няма никой да разбере, без да се замислят за последиците, подтикнати от страстите си. Изневярата нанася вреда на цялото семейство, тя се отразява на отношенията между съпрузите, децата и близките им.
Под изневяра се има предвид за тайни отношения с някой, различен от вашия партньор. Най-общо измамата може да се определи като емоционална или сексуална невярност към партньора, с когото сте в затворена връзка. Наличието на интимен физически или емоционален контакт с друго лице обикновено се смята за измама. На дълбоко ниво те всъщност могат да почувстват, че предпочитат да търсят любов и привързаност извън връзката, защото това ще им помогне да се откъснат от връзката и следователно ще послужи като чувство за самозащита. Ако са ви изневерили, помислете къде вие сте предали себе си, дали сте спрели да се грижите за себе си.
Ако имате съмнения, че ви изневеряват, има няколко знака, които могат да покажат дали вашият съпруг/а са ви верни.

Зназите,
които биха могли да означават, че ви изневеряват са:
- промяна във външния вид, нови навици за спорт, хранене
- ако го търсите и често е зает, отива сам на почивка или командировка и не може да се свържете с него/нея
- ако често има разходи на пари, за които няма обяснение
- партньорът ви е по-враждебен към вас, обвинява ви за дребни неща
- закъснение от работа или отсъствие за дълго време
- емоционалната близост е нарушена - вашият партньор не ви споделя своите желания.

Тези признаци за изневяра не са сигурен знак, но може да означават, че има за какво да разговаряте с вашия партньор, за да изградите по-добро ниво на комуникация и живот заедно.
Научаването за изневяра не винаги означава край на връзката, разбира се ако и двамата партньори искат тя да продължи. Ще имате няколко задачи, които ще е хубаво да свършите - да говорите открито един на друг за нуждите, които не са били задоволени във физически план, че имате нужда от повече прегръдки или целувки. Няма перфектна връзка или хора, просто ако има желание и от двете страни, почти всяка връзка може да бъде успешна и дълга. Тук, специално при изневярата обикновено има нарушаване на доверието, няма доверие у единия или у двамата партньори, за да споделят, че са имали необходимост от нещо, което не им е било давано преди изневярата. При всеки човек може да има различни причини – морални, религиозни, социални, начин на възпитание и много други.

Защо хората изневеряват?

Основна причина хората да изневеряват е несигурността или незадоволената тяхна потребност – потребност от физическа близост, подкрепа, потребност да получават внимание, комуникация. Всички тези точки, ако са с липса на някоя важна за партньора потребност, която не е била задоволена от партньора, може да го подтикне към изневяра. Да кажем един човек има нужда от повече време със съпругата си, но тя го отблъсква, понеже е изморена или има нещо, което има да свърши в този момент. Или да кажем партньора иска да комуникира за тема, която му е важна, да сподели нещо, което му е интересно, но другият партньор не желае. При натрупвания на такива случаи човекът, който има незадоволена потребност, решава да потърси друг човек, който да му достави необходимото време или комуникация и близост. Затова бъдете бдителни и поговорете с партньора си от какво има нужда, за да се чувства щастлив - повече време с вас или иска повече целувки, прегръдки, да обсъдите нещо важно, или да получи грижа. След като поговорите, е хубаво да изясните какво искате и двамата и да си го дадете, ако желаете, за да сте по-щастливи. Любовта е прекрасно чувство, когато е споделено.
Тези причини за изневяра дотук са свързани с връзката, но има и причини, които не са свързани с връзката между двамата. Причините, които са извън връзката, са поради усещането за скука, еднообразието във всекидневието и нуждата им от страст в живота, която им липсва. Понякога изневярата се случва като бягство от проблемите във връзката или да се предпазят от нараняване, понеже в миналото са били жертва на изневяра от предишен партньор.

Не търсете виновни, а решения!

Няма идеални хора, затова живеем в свят от не идеални хора, каквито сме всички. Това осъзнаване помага да простим грешките на другите и своите, но е хубаво да се постараем да не повтаряме грешките си, за да сме по-добри хора. Бъдете честни с партньора си и работете да подобрите вашите отношения, ако и двамата в екип искате да бъдат подобрени. Поговорете, ако сте готови, за онова, което ви е разочаровало, което искате да промените. Опитайте да споделяте един на друг повече какво правите, какво ви радва, какво ще промените, какво си обещавате, какво ви плаши, какво мислите - това ще увеличи доверието ви. Бъдете добри един с друг, грижете се за нуждите си, правете нещо заедно, примерно: пазаруване, пътуване или готвене. Това ще създаде нови начини да се свържете един с друг.
Пожелавам ви любовта да е във вас и покрай вас.

Виж още за: