Какво да имат предвид бременните жени в условията на пандемия

Препоръки на Министерството на здравеопазването за бременните
Болест : коронавирус

Последна промяна на 20 март 2020 в 17:02 654 0

Бременните жени, както и техните близки, с които живеят, трябва да спазват мерките за социална дистанция в името на своето здраве и това на бъдещото им дете.

1. Бременната жена трябва да има телефона на своя гинеколог и в случай на някаква тревога да се консултира в него.

2. Въпреки наложените ограничения за работата на женските консултации има задължителни изследвания, които трябва да бъдат извършени от акушер-гинеколог по време на бременност. Такива са ултразвуковото установяване на вътрематочна бременност, ранният биохимичен скрининг (11-13-та гестационна седмица), както и УЗД преглед за фетална морфология (20-22-ра гестационна седмица).

Възможни са и други изследвания по преценка на наблюдаващия бременността гинеколог.

Във всички тези случаи, касаещи женската консултация, препоръчваме на бременните да се свържат по телефона с наблюдаващия гинеколог или да позвънят в лечебно заведение, в което по принцип се извършва женска консултация, за да запишат час за преглед.

3. При започващ аборт или раждане, раждане в ход и други спешни състояния, бременните жени трябва да потърсят медицинска помощ в най-близкото специализирано звено по акушерство и гинекология или там, където са наблюдавани по време на бременността. Ако това поради някаква причина е невъзможно - да позвънят на спешния номер 112.

4. При симптоми на COVID-19 без акушерски усложнения бременните трябва да се свържат по телефона със своя личен лекар като всички останали граждани, а да не отиват в болницата.


5. Бременна жена със симптоми на COVID-19 и започнало раждане, или бременна с акушерски усложнения, трябва да се обади на 112, и да бъде транспортирана с помощта на Спешна помощ до лечебно заведение с родилно отделение за получаване на специализирана медицинска помощ. Лечебното заведение трябва да бъде уведомено предварително от Спешна помощ.

6. Наблюдаващият акушер-гинеколог или личният лекар са длъжни да издават болничен лист за майчинство.

7. Начинът на раждане при бременна жена с доказан COVID-19 се определя от акушер-гинеколога в зависимост от акушерските индикации, като при изрично изразено желание на бременната за раждане с цезарово сечение, лекарят е длъжен да се съобрази с нея.

8. Няма научни данни COVID-19 да се предава от майката на плода.

Препоръките са предоставени от Експертния съвет по медицинска специалност „Акушерство и гинекология".