Когато храната е любов

Последна промяна на 06 ноември 2018 в 22:17 572 0

Ина Гартен или Босата контеса, както е известна зад Океана, е една от любимите водещи на кулинарния канал Food Network. Тя печели аудиторията не само с рецептите си, но и с характера, с излъчването и най-вече с любовта, която е около нея.


Всеки има своята приказна любовна история като Ромео и Жулиета, Опра и Стедман, Хари и Меган...В списъка с романтични разкази можем да прибавим Ина и Джефри.
Тя среща съпруга си Джефри когато е едва 15-годишна. Любовта между двамата пламва от пръв поглед, когато тя случайно го вижда при посещение в колежа на брат си. Заради Джефри тя отлага следването си и двамата се женят, когато тя е на 20, той на 22 години. А днес, след 50 години щастлив брачен живот, Ина се опитва да „забърка“ рецепта за любов. Ето съветите й:

- Не изисквай внимание - давай го.
- Готвенето е страхотен начин да изразиш любовта си. Трябва да приготвяш не това, което ти обичаш, а каквото харесва другият.
- Малките жестове са завинаги. Правете ги.
- Важно е винаги да имате връзка по между си, дори когато разстоянията ви делят.
- Заобикаляйте се с хора, които обичате. Това е зареждащо и ви прави по-добри.
- Важно е да създавате у другия увереността, че винаги ще сте един до друг, независимо какво се случва.

Но Ина не е от съпругите, които стоят вкъщи, домакинстват и готвят за съпруга си. Докато Джефри е във Виетнам, тя се записва на курсове за пилоти и получава диплома.
Днес Джефри е професор по икономика в Йейл и има издадени 5 книги. И двамата все още много се обичат.


Още в училище Ина е била отличничка, с особен интерес към точните науки. Това е било много важно за нейната кулинарна кариера по-късно. Защо ли? Тя толкова прецизно измерва количествата на съставките във всяко ястие, все едно е научна формула, твърдят приятелите й.

Своята кариера Ина започва в...Белия дом. По времето на президентите Форд и Картър тя работи във финансовия отдел като анализатор. Една от задачите й била бюджета за ядрена енергетика. Джефри прекарва по-дълго време в Белия дом, като продължава в администрациите и на Буш, и на Клинтън.
Политиките на ядрената енергетика доскучават на Ина и тя напуска. В търсене на ново предизвикателство тя открива „Босата контеса“. Помага й Джефри.

Прякорът „Босата контеса“ тя получава, след като купува специализиран магазин The Barefoot Contessa през 1978 г. в Хамптън. Предишните собственици са кръстили така магазина след филма The Barefoot Contessa, с участието на Ава Гарднър и Хъмфри Богарт.

Ина никога не гледа своето шоу по телевизията, защото е толкова самокритична, че смята, че няма да снима повече, ако се види на екран. Но обича да гледа сериали и един от любимите й е „Вътрешна сигурност“.
В къщата си Ина е отделила специална стая за своите колекции - готварски книги и чинии и поставки за торти. На специални рафтове нейните „съкровища “ са подредени с много любов – отдолу е библиотеката, а съдовете –отгоре.
Ина не обича да готви за себе си. Когато е сама набързо си прави салата и забравя за печката.

Шоуто „Босата контеса“ се излъчва повече от 15 години по Food Network, а всеки епизод има над милион зрители.
„Босата контеса“ може да гледате на български език по Food Network.

Любопитна звездна история разказват медиите зад Океана. Когато актрисата Дженифър Гарнър започва да публикува в мрежата кулинарни видеа, които много напомнят на шоуто на Ина. Всички очакват с любопитство реакцията на Босата контеса. Харесва ли ги? Ревнува ли? Ще има ли „война“? Думите на Ина изненадват: „Харесвам видеата. Тя е мила, умна и не преиграва. Мисля, че е много специална“.
И така двете днес са приятелки. Дори Дженифър получава покана за участие в шоуто на Ина и заедно приготвят риба-меч на грил с доматен сос.