Митове за бременността

Последна промяна на 05 юни 2020 в 20:29 523 0

Според статистиката от всички двойки, които се опитват да заченат, 20% успяват от първия месец, 85% успяват в рамките на година, а на останалите 15% са им нужни няколко години или медицинска помощ.

Оказва се, че някои от бабините съветите са митове:

1. С широк таз се ражда по-лесно
Под широк таз се разбира най-вече широката слабинна кост, която е най-голямата и най-високо разположената част на таза. Всъщност няма пряка връзка между големината на слабинната кост и размера на родилния канал. Важен е размерът на кръглия отвор в средата на таза, който може да е еднакъв при две жени с различна големина на таза.

2. Размерът и формата на корема са свързани с пола на бебето
Според стари поверия, а и според повечето майки, по-разлят корем предрича момиче, а по-остър и стърчащ напред – момче. Според науката обаче няма никаква връзка между формата на коремчето и пола на бъдещото отроче. Лекарите казват, че две неща влияят на формата и размера на коремчето: размерът на бебето и неговата поза в утробата.

3. Не правете често ултразвук – може да е вреден
Няма научни доказателства за това. Ултразвукът не използва радиация, а високочестотни звукови вълни, които се отблъскват от бебето и по този начин създават образа на монитора. Интензивността на тези вълни е доста ниска, а процедурата е бърза, затова няма риск, ако прегледът се извършва от професионалист. Риск би имало, ако прегледът продължи много дълго време и се извършва от необучено лице.

4. Не се спи по корем – вреди на бебето
Бебето е дълбоко „скрито“ в матката, затова спането по корем не вреди. Но най-вероятно не е удобно – особено в последните месеци.

5. Спортът е опасен за бременните
Ако няма никакви усложнения, може да спортувате по време и на трите триместъра, даже е препоръчително, стига ада не са тежки физически натоварвания и вдигане на тежести. Но не бива да тичате, ако сте с високо кръвно, ако носите близнаци или ако не си сте в добра физическа форма още преди бременността.


6. Гаденето е само сутрин и само първите три месеца
Сутрешното гадене е най-често срещаният страничен ефект от бременността. 80% от жените страдат от сутрешно гадене в различна степен, но само 2% от тях го изпитват само сутрин. Въпреки името му сутрешното гадене може да се появи по всяко време на деня. Обикновено отшумява след първия триместър, но при 20% от жените продължава до раждането.

7. Не се вдигат ръце над главата – бебето ще се задуши
Ако вдигате ръцете над главата, пъпната връв няма да се увие около врата на бебето – това е мит. Подобни движения не оказват влияние върху разположението на пъпната връв, освен това много бебета се раждат с оплетена пъпна връзка и лекарите обикновено я разплитат с 1-2 движения.

8. Не трябва да имаш котка
Да, котките (по-скоро техните изпражнения) могат да са преносители на рядката болест, наречена токсоплазмоза, която може да е проблем за бебето. Това не означава, че задължително трябва да се откажете от котката си. Най-добре е да не чистите тоалетната на котката или поне да използвате ръкавици за еднократна употреба, след което да измиете ръцете си – елементарна хигиена. Хората се заразяват с токсоплазмоза най-често при консумация на сурово или полусурово месо.

9. Бременността е най-хубавото време
Всички ви се радват, обгрижват ви, казват: хранете се за двама, сега трябва да сте щастлива, без грижи, защото това ще навреди на бебето. Подобни приказки само още повече нервират. Истината е, че много бременни жени се чувстват стресирани, объркани, изплашени или нещастни. 14-23% от тях проявяват симптоми на депресия. Дори всичко да е било наред преди бременността, пак може да изпитвате такива емоции заради промяната в хормоните, които влияят на мозъка. Депресията не трябва да бъде прикривана и подминавана, тя трябва да бъде лекувана.


10. Чаша лек алкохол – няма проблем
Когато бременна жена изпие чаша вино или бира, алкохолът естествено се пренася към бебето. Не се знае точното количество, което би било опасно за детето, затова не е препоръчително да се пие какъвто и да било алкохол по време на бременността.

11. Коремът и килограмите изчезват след раждането
Всъщност и след раждането може да изглеждате „бременна“ за известно време, защото на матката ѝ трябва време да се свие до предишните си размери. Иначе натрупаните килограми са сбор от теглото на бебето, нарасналата матка, плацентата, увеличеното количество на течностите и кръвта в тялото на майката и някой и друг килограм мазнини. При раждането се сваля теглото на бебето, плацентата и амниотичната течност. До няколко седмици количеството на останалите течности ще намалее, но натрупаните мазнини обикновено не се свалят толкова лесно.

12. Цезаровото сечение е по-лесният вариант
Много бременни жени предпочитат да родят чрез цезарово сечение вместо по естествения вагинален начин, въпреки че за това няма медицински предпоставки. Причината е в заблудата, че цезаровото сечение е по-безопасно и по-безболезнено, а естественото раждане е плашещо. Истината е, че болката при цезаровото сечение започва след раждането. Възстановяването е по-дълго, отколкото при естествено раждане. Освен това могат да възникнат усложнения вследствие на операцията.

13. Бебето не разбира какво се случва извън утробата
Доказано е, че бебето може да чува звуци, особено майчиния глас, което го успокоява. Може да усети вкуса на храната, която яде майката, и дори да ближе плацентата, ако я харесва. То реагира на външния свят и може да променя позата в зависимост от случващото се. Според лекарите неродените бебета дори могат да сънуват.