Нефрит - божественият камък

Последна промяна на 13 декември 2018 в 08:25 587 0

Скъпоценният камък нефрит е със зелен цвят, среща се млечнобял и много рядко бял, жълтеникав, син и розов. Името му идва от гръцката дума „бъбрек“. Отличава се с уникална структура, която го преви два пъти по-издръжлив от стоманата.
Това е един от най-топлоемките минерали. През зимата излъчва топлота и мекост, а в летните горещини при допир с него човек усеща прохлада.
В Китай той е най-почитаният камък и винаги е бил по-скъп от златото. При важни състезания класираните на първи място получавали нефритен скиптър, на второ място – скиптър от злато, а на трето – от слонова кост. От онези далечни времена датират нефритни монети, които са служели като парични средства за разплащане в китайските пазари. Майстори са извайвали от нефрит вази, склуптури, украшения и отличителни знаци. Императорите се сменяли, но тронът им, изработен от този божествен камък, оставал непроменен да блести със своето великолепие.
Скъпоценният минерал се използва за лечение на болни бъбреци и жлъчка, както и за гладко шлифовани масажори за проблемни крайници.Виж още за: