Оцет срещу битовата химия

Последна промяна на 24 октомври 2017 в 12:35 654 0

От телевизора ни рекламират каква ли не битова химия, но тя е вредна за кожата, дишането, особено за алергичните хора. Пробвайте да замените химията с оцет - хем по-евтино, хем по здравословно, а резултатите ще ви изненадат.

• Сипете във водата за миене на прозорци малко оцет. Достатъчни са две супени лъжици на литър вода. При силно замърсени стъкла добавете и лъжичка спирт. За да постигнете повече блясък, сложете и малко сол. Вместо лъскане със смачкани вестници вече има специални кърпи, но най-удобни са продаваните чистачки с гумен накрайник – намокряте стъклото и с едно движение надолу махате водата. Имайте предвид, че печатарското мастило по вестниците зацапва алуминиевите и пластмасови дограми, ако са бели.

• За по-лесно измиване на плочките в банята и за да ги накарате да заблестят, във водата прибавете малко оцет и сода бикарбонат. Тази рецепта важи за целия фаянс в дома ви.

• Котленият камък от душа и крановете е доста упорит и неприятен. Той се маха с помощта на оцет. Натъркайте повърхностите им и оставете малко да престоят така. После изплакнете.

• Теракотените плочки се почистват добре с малко винен оцет, сипан във водата. И не е нужно да ги минавате повторно.

• Ако тоалетната е силно замърсена, изсипете в нея половин литър врял оцет и оставете десетина минути да престои. След това изтъркайте с четката и пуснете водата. Може да изтъркате повторно с малко сода бикарбонат. Освен че придава блясък, тя е и отличен дезифектант.

ВИНАГИ ПРЕДПАЗВАЙТЕ КОЖАТА СИ

Ако ползвате прах за пране или белина, не забравяйте да сложите домакински ръкавици.