Отново бум на въшките в училищата

Столична община стартира информационна кампания „Училище без въшки“
Болест : въшки

Последна промяна на 20 February 2020 в 21:55 803 0

Голяма част от родителите нямат навик да проверяват децата си вкъщи.

Затова на 18 февруари 2020 г. Столична община, Сдружение „Култура без граници“, сектор Здраве, с подкрепата на „Хедрин“ (Hedrin), стартираха Национална информационна кампания за борба с училищните нахалници въшките: „Училище без въшки“. През обучение преминаха над 200 медицински сестри от столичните училища. С практически лекции се включи д-р Виолета Николаева от Центъра по кожно- венерически болести и Нина Петрова, главен инспектор от Столична регионална здравна инспекция. Събитието откри Росица Пандова от Сдружение „Култура без граници“, като подчерта, че основната цел на кампанията е паразитите да не достигат до класната стая , както и да се предизвика по-голямо ангажиране на родителите по проблема.

Голяма част от родителите на децата в училищна възраст нямат навик да ги проверяват вкъщи и смятат, че грижата за извършване на филтър за паразити и обезпаразитяването на учениците е ангажимент на медицинските специалисти в училище. В училищата се извършват регулярни прегледи за опаразитяване с главови паразити по график, но предвид броя на учениците, ефективността и физическото изпълнение от едно лице (мед. сестра) често пъти е непосилно.

Задължение на родителите на опаразитеното дете е да закупят необходимия препарат от аптечната мрежа и да третират окосмената част на главата му, според указанията на фирмата производител. След обработка главата на детето е необходимо да бъде почистена механично до пълното изчистване от въшки и гниди и то да бъде допуснато отново в ученото заведение само след преглед от медицинския специалист, който да удостовери липсата на паразити. Препоръчителният минимум е поне една проверка от родителите седмично вкъщи, като част от хигиенните навици на детето. При опаразитяване с главови паразити трябва да бъдат прегледани и останалите членове на семейството. При откриване на опаразитено лице в дома, родителите непременно трябва да съобщят за това в училището, на колеги и на близки приятели.

Специалистите подчертаха, че въшките нямат предпочитания към определен тип гостоприемник, но тъй като се пренасят лесно чрез директен контакт или чрез размяна на принадлежности, това прави децата по-често обект на опаразитяване.

Опаразитеността с главови въшки не е признак на нечистоплътност. Въшки се откриват и в чисти и в мръсни коси. Почистването от паразитите не е еднократно, а се изпълнява по схема, като трябва да се третира не само опаразитеното дете, но и всички у дома. Ако 2 седмици след началото на лечението детето още има въшки или скалпът изглежда инфектиран се търси задължително съвет от лекар.

Експертите наблегнаха , че препоръчителния продукт срещу въшки трябва да бъде лесeн за нанася и кратко време за въздействие, щадящ кожата на главата и косата, за да не се развиват резистентност и дерматити. На събитието беше обърнато внимание и на емоционалното състояние на децата. Често те се чувстват отхвърлени от проблема с опаразитяването. Срещу въшките няма имунитет. Най-важното в този момент е отношението ни към тях. Тъй като вероятно те вече ще са се сблъскали с отчуждението и нападките на другите деца, трябва да се вдъхва сигурност и увереност, че не са направили нищо лошо.

Със старта на информационната кампания „Училище без въшки“ бяха раздадени специални диагностични гребенчета за по-лесно откриване на паразитите при сресване косата на децата, информационни брошури, наръчник за родители и плакати.

Виж още за: