Първият възстановителен център за деца с онкхематологи1ни заболявания посрещна лятото с рок фест

Последна промяна на 28 June 2023 в 19:17 68 0

На 24.06.2023 г., в костинбродското село Опицвет се проведе първият „ОПИ РОК ФЕСТ“. Събитието бе организирано от екипа на Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания „Свети Стилиян“ с подкрепата на Община Костинброд. Основната цел на събитието бе да се популяризира дейността на центъра.
На празника бяха предвидени разнообразни и интересни дейности за децата като изработка на мандала от прежда, дърпане на въже и рисунки на асфалт. В късния следобед на сцената бе поканен и магьосник, който зарадва малчуганите с много и забавни фокуси.
За доброто настроение на гостите, с изпълнението на редица авторски и световни хитове, се погрижиха две български рок банди – „BLACK ROSE“ и „Теди енд ДЪ Клепърс“.

Възстановителният център е създаден от Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ и е единственото място у нас и на Балканите, където децата и техните семейства имат възможност да изминат пътя до цялостното им оздравяване и да се възстановят след тежката битка за живота.
Центърът разполага с административна сграда със зали за занимания, професионална кухня и столова. Също така са изградени седем еднофамилни къщи за децата и семействата им, както и целогодишно функциониращ закрит басейн. В допълнение, на площ от 2 декара, е разположена и спортна площадка с многофункционално игрище, детски площадки с люлки и пързалки, както и малки зеленчукови градини, които позволяват на децата да се грижат за различни растения. Непосредствено до спортната площадка е разположена и къщичката на терапевтичното куче Рекси.

Центърът разполага със собствено помощно стопанство от 8 декара, в което се отглеждат различни плодове и зеленчуци, както и собствена овощна градина с близо 200 дръвчета.

Изграждането на фотоволтаична централа, която да покрива енергийните нужди на центъра, е следващата цел, която екипът на Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“ си поставя. За това е закупен и допълнителен парцел с площ от над два декара. По предварителни изчисления, сумата необходима за изграждането на соларните панели е около 350 хил. лева. За набавянето ѝ от организацията се надяват на подкрепа от държавата, от инвеститори или на средства, осигурени чрез оперативни програми.