Педагогът Росица Димитрова: Когато щъркелът дойде за втори път

Последна промяна на 18 January 2022 в 23:26 411 0

Да стане по-голям брат или по-голяма сестра – това събитие е много важно в живота на детето. Променя се целият му свят – заетата майка вече няма толкова време за нето и то, ще-не ще, става по-самостоятелно. Понякога не успява да се справи лесно с този факт и се чувства засегнато. Затова е важно родителите да го подготвят предварително за бъдещото бебе. Но кога и как да започнат?

„Това зависи от възрастта на детето” – обясняват детските психоложки от университета в Регенсбурт, Германия.
В първите две години от живота си детето не умее още да прави разлика между понятията „днес” и „утре” или пък „след осем месеца”. Затова му е достатъчно няколко седмици преди настъпване на събитието да узнае, че мама трябва да отиде за няколко дни в болницата и ще се върне с бебенце.
Ако детето е вече четиригодишно, то може да възприеме известни отрязъци от време. Затова родителите могат да му кажат, че в корема на мама расте бебе.
Децата от предучилищна възраст научават някои неща дори от разговорите с родителите. Могат да научат нещо за бременността, за да не се почувстват измамени. Бихме могли да им кажем, че братчето или сестричето ще се роди през лятото или пък на Коледа.
Няма никакъв смисъл бременността да се крие. Детето, дори когато е малко, усеща промените в семейната атмосфера и лесно се обезпокоява, когато не знае причината за тях. Това може да се случи, ако в отношенията между родителите се появи напрежение, ако майката има болки или пък други проблеми, свързани с бременността. Във всяка възраст детето трябва да получи подходяща информация. Колкото е по-голямо, толкова повече ще се интересува от живота на своето братче или сестриче в корема на мама.
Понякога обаче не е толкова важно съобщението на факта, че мама ще роди бебе, колкото отсъствието й за няколко дни от дома. Малкото дете може да понесе много болезнено заминаването на майка си, ако не е било предупредено.
Има и друг начин на действие, който не изисква много думи и обяснения. Например можете да посетите семейство, където вече си имат бебе. Така детето се запознава реално с действителността, която очаква и него: научава, че с бебето още не може да се играе, защото е съвсем малко, но когато порасте, сигурно с удоволствие ще си играят заедно. Куклата също може да представи на детето атмосферата на идването на новия член от семейството.
За всички деца подготовката за идването на бебето е много интересна. Те си играят с малките дрешки и играчки и често не се задоволяват с обяснението, че някога тези неща са били техни, а сега ще принадлежат на някой друг. Просто не е възможно да се купуват само нови неща. Това трябва да се обясни на детето, за да не се почувства засегнато. Най-добре е по-голямото дете само да избере дрешките и играчките, които великодушно ще преотстъпи на бъдещото си братче или сестриче.
Раждането на второто дете принуждава по-голямото да стане по-самостоятелно. Общуването му с възрастните намалява неговата ревност.
За да не бъде твърде силен шокът от идването на второто дете, важно е около баткото или каката да има и други близки освен майката, например баба или дядо. Някои майки се стремят да използват до последния момент времето преди раждането, за да общуват с по-голямото дете, като му обръщат повече внимание, отколкото преди. И този метод може да даде добри резултати.
Какво да се прави обаче, ако и най-добрата предварителна подготовка не е помогнала и по-голямото дете е враждебно настроено към бебето? Особено по-малките деца са безкрайно изобретателни в протестните си акции: или незабелязано скриват от майка си всички неща, необходими за бебето – биберона, крема, пудрата, или пък във всичко търсят помощта на мама. Е, тогава не остава нищо друго, освен много търпеливо да се решава всяко създадено положение.

Виж още за: