Полезни съвети за домакините

Как да се справим с петната

Последна промяна на 29 юли 2018 в 07:54 562 0

• Петна от плодови сокове и вино се премахват, като ги напоим с разтвор от 6-процентов разтвор на кислородна вода (10 ч. лъж. перхидрол се изливат в 1 ч. чаша дестилирана вода). След това мястото се изтрива с чиста суха кърпа и се изплаква с хладка вода.
Ако петната са упорити и стари, третират се със смес от 10 % разтвор от амонячна сода и 450 куб см дестилирана вода.
• Петна върху копринени тъкани се почистват, като петното първо се изплаква с топла вода и се промива с 10-процентов разтвор от оцетна киселина. Процедурата се повтаря неколкократно.
• Петна от кафе се отстраняват най-лесно, когато тъканта се изпере веднага със сапунен разтвор и сода за хляб. Ако платът е бял, прибягва се до накисване в горещ разтвор от 1 суп. лъж. натриев хидросулфит, малко сода за хляб и 3 литра вода. Оставя се да престои, докато петното изчезна напълно и накрая се изплаква няколко пъти с топла вода.
• Петна от пожълтяване на тъканите се получават, когато дрехите се третират със силноалкални перилни препарати и не се изплакват добре. Могат да се получат и при често гладене с много гореща ютия. Те се почистват добре с белина или разтвор от кислородна вода, като се изтриват с мека кърпа или гъба. Изплакват се няколко пъти с разтвор от 200 мл оцет и 500 мл вода и накрая само с вода.