Прораснал лук - не го изхвърляйте

Полезни съвети

Последна промяна на 29 May 2019 в 12:49 1109 0

Прорасналия лук засадете в по-големи саксии, дървени или пластмасови сандъчета. Поставете ги в някое ъгълче на балкона или кухненския прозорец и поливайте редовно. Само след 10 дни ще можете да си късате зелени пера за салата, чорба от спанак, яйца с перца и др., а в освободените сандъчета да засадите цветя.

• Изчистете от люспи глави лук, макар и леко омекнали, нарежете на тънки продълговати ивички. Разтопете на слаб огън едно малко пакетче масло, прибавете към него нарязани 10-15 глави лук и леко посолете. Не се бърка с лъжица, а съдът само се раздрусва. Лукът трябва да омекне и да остане на мазнината си, а след като напълно изстине, напълнете плътно обикновен стъклен буркан и затворете с капачка.
Съхранявайте в хладилника и ползвайте по 1 супена лъжица към всякакви постни и местни супи и ястия. При добро съхранение можете да ползвате така приготвения лук 6 месеца.

• Отделете прорасналите глави и вземете толкова бурканчета от детска храна. Напълнете ги с вода и във всяко поставете по една глава лук – с коренчетата във водата. Подредете ги на прозореца на кухнята (отвън на балкона) и след десетина дни ще имате пресен лук за салата. Ако е необходимо, след няколко дни долейте вода в бурканчетата.