Рецепта за щастие с шепка жито от Джеки Стоев

Последна промяна на 19 юни 2021 в 22:24 246 0

По света се харчат милиарди за укрепване на имунитета. Много повече - за разкрасяване и подмладяване. Човек може да направи друго, и то кажи-речи без пари. Чували сте за свободните радикали – този страшен бич за човешкото здраве и младост. Даже има група учени, които обявяват свободните радикали за основна причина за остаряването. Това, разбира се, не е вярно. Да, те са един от факторите, но не са причината. Ще обясня просто. В човешкото тяло се размотават молекули, които окончават със свободни радикали. Свободният радикал е нещо като израстък, който е силно активен. Щом молекулата срещне друга молекула, свободният радикал веднага предизвиква реакция и се получава друга молекула. 90% от новите молекули са отровни. Трудно се изхвърлят от организма. В резултат е преждевременното остаряване.

Как да се отървем? Много просто. Едно от основните свойства на витамин Е е, когато срещне свободен радикал, да се залепва за него и той вече не е свободен радикал. Е, кеф, ще кажат някои. Купуваш от аптеката витамин Е и ОК. Да, ама не. Гълташ, но той си заминава по каналния ред, без да си свърши работата.

В житните кълнове има мощна доза витамин Е. Той безпрепятствено навлиза в клетките и си върши работата. Има много описани случаи на мъже с бели коси, които са яли дълго време покълнати житни кълнове и косата им потъмнява. Някои от тях трябвало да изтърпят подигравките на приятелите си, че си боядисват косите.

Как се приготвя покълнатото жито? Купувате негрухано жито. Най-добре от магазини за здравословни продукти. Взимате една шепка жито. Слагате го в една чиния и вечерта го заливате с вода. Ама не слой вода. Просто да се покрие. На сутринта изливате водата. Някъде към обяд житото е готово за консумация. Може с мед, може в салата. Рецептата в пари: житото за 1 ден ще ви струва около 30 ст. Време: 2 мин.