Славянски хороскоп

Последна промяна на 22 юни 2018 в 22:29 492 0

Славяните имали своите богове, на които приписвали силата на природните стихии, на слънцето и звездите. Те познавали лечебните свойства на билките, на водите и камъните. Особен празник за тях било лятното слънцестоене или днешният Еньовден.

Белес
(22 – 6 юни и 8 – 22 юли)
Бог Белес е майстор на магията. Управлявал тъмните сили. Хората, родени през тези периоди, са склонни към окултни науки. Те са ласкави, любвеобилни, романтични и чувствителни. Призванието на тези хора е да съхранят всичко древно и старо, доброто и да следят за запазването на традициите.
Купало
(Само родените на 7 юли)
Всяка година на 7.07 се решава съдбата на света. Кой ще спечели - Светлината или Тъмнината? Родените на тази дата се стремят към естествения начин на живот. Щедростта им е голяма.
Дажбог
(23 юли – 23 август)
Родените в този период са покровителствани от Дажбог. Той е един от главните славянски богове свързан със Слънцето и Света. Тези хора са великодушни, умни и силни. Не обичат противоречията, тогава стават агресивни и дори проявяват тирания. Когато са в центъра на внимание се ласкаят от всяка добра дума за тях.
Мая
(24 август – 8 септември)
Тази богиня е олицетворение на Природата. Хората, родени под този знак, са самотни, но само когато си почиват. Нуждаят се непрекъснато от подкрепа и хвалби, а когато са несигурни в себе си губят ума и дума.
Рожаница
(9 - 11 септември)
Родените през периода са спокойни, хармония струи от сърцата им. Те са работохолици и винаги гледат личният си интерес.
Мокош
(12 – 27 септември)
Родените през този период са скромни и дисциплинирани, старателни, влюбчиви, добри готвачи и чревоугодници. Не понасят лентяите и глупавите, много държат да дават съвети, обичат да критикуват. Никога не спорят с началниците си.
Сварожич
(28 септември – 15 октомври)
Сварожич е богът на земния, слънчевия и небесния огън. Древните славяни са го почитали и като бог на войната и стихиите. Родените през периода на Сварожич са водачите в науката и културата. Те са чудесни педагози и търпеливо предават своите богати знания на поколения наред.
Морана
(16 октомври – 1 ноември)
Това е богинята на Смъртта. Тя приема жертвоприношения. Обича всичко мъртво, обича гнилите плодове, увехналите цветя, падналите листа, изсъхналите дървета, мъртвата вода и е най-доволна, когато човешкият живот замръкне. Хората, родени под този знак, са потайни, имат силен характер и воля. Те са упорити и имат винаги скрита сила. Не правят компромиси. Те имат причини да се различават от останалите хора.
Семаргъл
(2 – 22 ноември)
Семаргъл е богът на домашното огнище и семейното щастие, уюта. Хората, родени в този период, са със силен характер, обичат децата и създават многодетни семейства.
Зима
(23 – 30 ноември)
Древните славяни си представяли годишните времена в образи на човешки същества. Зимата те рисували като ледено дихание, което смразява кръвта във вените на човек. Родените под знака са надменни, обичат мистериите и магиите, интересни събеседници са, с висока култура.
Виргон
(1 – 10 декември)
Тази богиня живее далеч от хората. Родените в този период не обичат тежкия физически труд, но обичат комфорта и си го доставят по свой начин. Обичат да са различни. Мъжете търсят своята половинка от друг свят, от друга религия и от друга раса, като през остатъкът от съвместния им живот се стремят да я приобщят към своя начин на живот и приоритети.
Китоврас
(11 – 23 декември)
Китоврас е митичният Кентавър. Полу - човек, полу - бог, полукон. Хората, родени в периода, са студени, недостъпни, раздразнителни, крият тъгата дълбоко в себе си. Те са много трудолюбиви и не могат да стоят със скръстени ръце.
Бог Перун
На съвременен език означава разярен. Бог Перун е син на Сварог и Лада. Раждането му е ознаменувано със силно земетресение. Месец януари се отъждествява със странно същество - звяра Индрик, със символ еднорог - смисълът му е борба за свободна личност. Хората, родени в периода от 24 декември до 20 януари са мъжествени, безстрашни, горди. Повечето хора от тази зодия не обичат скандалите, държат на реда, дисциплината, но ако срещнат съпротива от другите, стават нервни и агресивни.
Стрибог
(21 януари – 20 февруари)
В източнославянската митология Стрибог е богът на ветровете. Хората, родени под покровителството му, са религиозни и мистични. И мъжете, и жените са увлечени от древни учения. Те владеят до съвършенство изкуството да прикриват истинските си чувства. С най-пъргавия ум, комбинативни и обичат да се учат старателно и винаги да са на първите линии.
Род
(21 февруари – 20 март)
Бог Род, наричан още Първооснова и Творец на Вселената, е символ на всички живи същества на света. Той е покровител на мъдрите хора. Родените под този знак имат чувството, че притежават целия свят. Те се водят от мотото "Ако искаш нещо да се промени - промени го сам!" Тези хора са много възприемчиви, вътрешно богати, предани към приятелите си, бързо се привързват към тези, които им допадат, и лесно прощават чужди грешки.
Ярило
(21 март – 20 април)
В славянския календар хората в този месец са били под покровителството на Божественото Ярило. Името му означава млад, страстен и силен. Ярило е бог на пролетното слънце, на любовта и страстта. Родени през този период мъже са властни, самодоволни и лекомислени, не обичат сериозните любовни взаимоотношения. Изплъзват се лесно от отговорности. Днес се кълнат във вечна вяра, утре се отричат.
Лада
(21 април - 21 май)
Тя е богинята на любовта и хармонията, на пролетта и красотата. Родените в този период обичат топлината и домашния уют. Това са хора в пълна хармония със себе си. Те са практични, естети, търпеливи и искрени. Състрадателни и готови да помогнат в трудни моменти, дори стигат до жертвоготовност. Живеят в хармония с природата, нежни натури и лесно раними.
Летница
(22 май – 2 юни)
Родени в периода на Летница са подвижни, ловки и доста непостоянни. Те имат бързи реакции, с лекота постигат успехи. В много редки случаи са и доста раздразнителни, но само понякога. Те имат добро чувство за хумор. С тях леко се живее.
Костром
(2 – 12 юни)
Хората, родени през първата декада на юни, когато приключва пролетта и почва лятото, са много талантливи, надарени с интелект, владеят добре словото. Те са добри оратори, писатели и поети. Тези хора живеят на момента - тук и сега.
Додола
(13 - 21 юни)
За древните славяни Додола е била богиня на лятото - като годишно време, на човешкия живот и младостта. Покровителка на песните, забавите и игрите, гаданията и вярванията. Хората, родени в периода, вярват в чудеса. Те имат голям късмет. Притежават силен характер и много жизненост.