Всяка болест е изпитание за човека и неговите близки

Последна промяна на 05 юни 2020 в 21:36 371 0

30 май - Световен ден за борба с множествената склероза

Авторът Нейка Кръстева е известен български журналист. Работила е като репортер, редактор и специален кореспондент в някои от най-големите за своето време вестници в България като „Вечерни новини”, „Отечествен фронт”, „168 часа”, „Стандарт”. Била е главен редактор на седмичника „Политика”, а в момента ръководи англоезичното издание „Europost”.
Автор е на десетки журналистически разследвания, интервюта и коментари по актуални теми, както и на документалния филм „Дългият коридор” (Lifelong Corridor), излъчен по БНТ, за нелеката съдба на жените с рак на гърдата.
„Присъдата” е първата й самостоятелна книга.

Някои болести се преодоляват по-лесно, при други борбата е жестока и неравна. Множествената склероза (МС) е от вторите. Специалистите я определят като най-непредсказуемото, изменчиво и за жалост нелечимо заболяване. Аз бих добавила и зловещо. Защото МС поразява предимно млади хора, а вече дори и деца. От нея не се умира, освен в много редки случаи, но тя обикновено води до тежка инвалидизация. За някои това е по-страшно от смъртта.
Целта на тази книга е да покаже за първи път как живеят хората с МС в България, как се справят с това огромно предизвикателство, какво ги вълнува, докато търсят изход от лабиринта между отчаянието и надеждата.
Започнах да накуцвам с левия крак, без да съм го травмирал. По настояване на близките ми направих консултация с един професор. Беше ми странно да чувам гласа на професора, да виждам изражението на лицето му. Сякаш ми казваше: „Съжалявам, момче, свършено е с теб”. Все едно ми прочете присъдата. Бях на двайсет и седем.
Така започва разказът на Андрей. Днес той е на 45 г. и вече е в инвалидна количка. За 18 години с диагноза МС е опитал всичко, което предлагат както традиционната, така и алтернативната медицина. Останала ли му е надеждата.
Книгата можете да намерите в книжарниците или да поръчате онлайн (https://ciela.com/prisadata.html)