Земната ябълка - ценна, но недооценена

Изключително подходяща за бебешки пюрета

Последна промяна на 10 ноември 2017 в 07:24 835 0

Земната ябълка или гулия произхожда от Северна Америка. Наричат я още йерусалимски артишок, слънчев корен или топинамбур. Ядат се грудките, които са сладникави на вкус.

Едно от забележителните качества на този зеленчук е, че не поема токсини. Т.е. от където и да го купите, може да бъдете сигурни, че е здравословна храна. Освен това съдържащият се в нея инулин е вещество, което изхвърля отровите от организма. Именно заради това е подходящ продукт за бебешки пюрета.

Да я хапват още хора с анемия, с проблеми с щитовидната жлеза, жени в менопауза

Поради богатото си съдържание на желязо е подходяща храна за анемични хора. Съдържа още желязо, калий, калций, магнезий, селен, мед, витамини С и от групата В, и др.

Полезното на земната ябълка е, че съдържа инулин, който се разпада до фруктоза и поддържа равномерни нивата на кръвната захар. Поради тази причина е особено подходяща за хора с диабет и затлъстяване.

Инулинът подпомага и усвояването на калция и магнезия от организма. Това го прави храна, която превентира развитието на остеопороза. Ето защо земната ябълка трябва задължително да присъства в менюто на жените, особено наближаващите времето на менопаузата.

Съвет:
Малък дискомфорт може да създаде фактът, че понякога зеленчукът образува газове. Препоръчва се, ако не сте яли до сега земна ябълка, първоначално да започнете с малко количество, докато привикне стомахът ви.

Как да я приготвяме?
Може да се консумира печена или задушена на пара, подобно на картофите. Дори можете да си приготвите по-здравословен вариант на пържените картофи, като опържите фино нарязани резенчета земна ябълка. Но по-полезна е сурова на салата. Почистете я, измийте я и я настържете, добавете настъргани моркови, може и ябълка, ръснете малко копър, овкусете със сол и залейте със сока на един изцеден лимон и зехтин – така получавате най-витаминозната зимна салата.
Що се отнася до щитовидната жлеза, тя е добра храна заради съдържанието си на селен. Проучвания в последните години сочат, че селенът повлиява добре тези заболявания.