Диета при анемия


Болест : анемия

Последна промяна на 27 декември 2017 в 22:12 380 0

Кръвта изпълва кръвоносните съдове на организма и циркулира в тях. Тя преминава през белите дробове, където се насища с кислород, и оставя въглеродния двуокис. От стомашно-чревния тракт в нея се всмукват разградените от храната основни хранителни вещества, витамини и минерали. Чрез кръвта всяка жива клетка в организма получава кислород и жизненоважни хранителни съставки, а отделя отпадъчните продукти от обменните вътреклетъчни процеси. По кръвния път в организма се разнасят и изработваните от жлезите с вътрешна секреция биологично активни вещества – хормоните, които участват в регулацията на жизнените процеси. Доброто здраве на червените кръвни телца е особено важно, за да могат да изпълняват своята функция за окисляване на клетките.

Симптомите
Анемията предизвиква чувство за отпадналост, лесно уморяване, учестяване на пулса, затруднено дишане, виене на свят и дори припадъци при по-тежките случаи. Кожата става бледа и суха, ноктите – чупливи, косата изтънява, побелява и пада. Тези симптоми отшумяват, когато се подхранят кръвните телца и кръвната картина влезе в нормата си.

С какво да се храним?
Червените кръвни телца се нуждаят от желязо, витамин В12, фолиева киселина, витамините С и Е.
Най-богатите доставчици на желязо са свинският, телешкият и агнешкият черен дроб, езикът, червеното месо, жълтъкът и шоколадът.
От растителните продукти за предпочитане са овесената каша, зелените зеленчуци, ябълките, фурмите, боровинките, ягодите, сливите, спанакът, лещата, копривата.
Витамин В12 се съдържа най-много в месото, черният дроб, яйцата, прясното мляко и водораслите.
Фолиевата киселина (витамин В9), за съжаление се набавя в незначителни количества от храна, при това в естествен вид, и е доста нестабилна. Източници са: броколите, карфиолът, зелето, спанакът, копривата, аспержите, салатата, пъпешите, сокът от цитруси, варивата, млякото, меките сирена, заешкото, телешкото, пилешкото месо, пилешкият дроб, сьомгата, рибата тон.
Витамините С и Е се съдържат най-много в кивито, цитрусите, доматите, червените чушки, копривата, лапада, ягодите, къпините, пъпешите, броколите, карфиола, брюкселското зеле, шипките, боровинките, ябълките, царевичното олио, житните кълнове, орехите и другите ядки.