Храни, които изгарят мазнините

Последна промяна на 14 февруари 2018 в 20:36 670 0

Доказано е, че някои продукти прибавят допълнителни килограми към теглото ни, но и изгарят излишните мазнини. Те са безвредни за организма, а не рядко притежават и други съпътстващи положителни свойства спрямо здравето ни.

Храна, богата на белтъчини. Белтъците са необходима основа за образуването на мускулна маса, а както е известно, колкото повече мускулна маса има организмът, толкова повече мазнини може да изгори – дори в състояние на покой. Още повече че за усвояване на белтъците ние изхабяваме повече калории, отколкото за усвояването на мазнините и въглехидратите. Най-добрите източници на протеини са бялото пилешко и пуешкото месо, рибата.

Млечни продукти: Те са не само снабдители на нашия организъм с калций, но и увеличават производството на витамин Д, който буквално заставя клетките да изгарят повече мазнини. Самият калций е най-сигурното средство в борбата с целулита. Затова задължително включете тези продукти във вашата пролетна диета.

Водата – ако приемате недостатъчно количество вода, ще ви е доста трудно да отслабнете. Недостигът на течности в организма забавя метаболизма и води до намаляване нивото на глюкозата в кръвта, до отпадналост и предизвиква главоболие.

Ябълковият оцет е всепризнат унищожител на мазнините. Друго негово ценно свойство е способността му да регулира нивата на лоши и добрия холестерол. Затова поливайте обилно с него зелената пролетна салата.

Пикантната храна - оказва се ,че тя помага за стопяването на мазнините, като предизвиква потене и увеличава скоростта на сърцебиене, с коет осе ускорява метаболизма. Но ако обичате пикантните чипсове и пикантната пържена храна, едва ли ще успеете да се освободите от допълнителните килограми.

Зелен чай – за това растение не само се предполага, че предотвратява образуването на ракови клетки, но и помага за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания – науката все още търси доказателства за това. Той влияе благоприятно върху метаболизма в организма. Смята се, че с изпиването на 5 чаши зелен чай могат да бъдат изгорени 70-80 калории. Освен това веществото, известно като катехин, което е изолирано в зеления чай, стимулира организма да гори калории което на свой ред намалява мазнините в тялото. Същият този катехин има противовъзпалителни и противоракови свойства.

Грейпфрут – някои изследвания показват, че редовното консумиране на половин грейпфрут или 150 г сок от плода по време на всяко хранене може да намали теглото ни за 2 седмици с до 2 кг. грейпфрутът понижава нивото на инсулина и това намалява желанието за ядене. Естествено е, че колкото по-малко калории натрупваме и повече изразходваме натрупаните, като по този начин намаляваме и теглото си. Ако не обичате грейпфрут, можете да смесвате изцеденият от него сок със сок от портокал или лимон, което допълнително ще укрепи вашия имунитет през пролетта.

Канела – изследванията показват, че четвърт чаена лъжичка канела ,приемана с храната, помага за по-ефективното усвояване на захарта и намалява нивото на захар в кръвта. Тя може да се използва вместо захар, тъй като има естествен сладък вкус.