Опасна ли е употребата на палмово масло

Последна промяна на 04 юни 2018 в 21:21 337 0

Палмовото масло се съдържа в много продукти, предлагани в търговската мрежа. Ако си направим труда да изчетем повече етикети на стоки в магазина, ще установим, че то се съдържа в: бисквити, бонбони, вафли, течен шоколад, спагети, чипсове, сухари, торти и безброй много други сладкарски изделия. Особено тревожно е наличието на палмово масло в сиренето и млечните произведения. Но за жалост такава е неприятната констатация от заключенията на много български потребители. Не случайно през последните години българите страдат от системен недостиг на калций, което от своя страна довежда до сериозно увреждане на костната система. Според лекарските доклади многократно са се увеличили пациентите с остеопороза.
Палмовото масло, както и кокосовото съдържат наситени мастни киселини, които дълго време не променят свойствата си. Палмовото масло се използва за производство на маргарин и други заместители на кравето масло, като удължава срока им за съхранение и запазва техния вкус и цвят. Температурата, при която маслото се топи, е по-висока от температурата на човешкото тяло. Когато маслото от палми попадне в стомаха се превръща в лепкава маса, опитваща се да слепи и други компоненти. Маргаринът, приготвен с палмово масло, е особено вреден за здравето. Освен масло от палми той може да съдържа и други хидрогенизирани растителни масла, също не по-малко вредни. Получените в процеса на производство на маргарин трансизомери на мастните киселини са чужди за човешкия организъм, понеже слепват кръвните клетки, образуват тромби и повишават количеството холестерол в кръвта. Това неминуемо може да отключи диабет, тумори, безплодие и импотентност вследствие хормонална недостатъчност при мъжете, нарушение обмяната на веществата, исхимична болест на сърцето, инфаркт на миокарда и прочие заболявания. Доказано е, че най-много трансизомери се поемат с консумацията на някои видове кашкавал, меки и твърди маргарини, чипсове, хамбургери, пържени картофи, сладоледи, шоколади, сладкарски изделия.
Наситените мастни киселини увеличават нивото на холестерола, провокират развитието на атеросклероза, тромбоза на съдовете, сърдечни заболявания, затлъстяване. Поради тази причина палмовото масло е изключително вредно за хора от всяка възраст. Хидрогенизираните мазнини са много изгодни за производителите, понеже поевтиняват продукцията, но са опасни за потребителите, които заплащат за това със здравето си.
Трябва да бъде споменато, че освен в хранителната промишленост палмовото масло се използва още за направата на евтина козметика. Също маслото от палми намира приложение за смазване на металургично оборудване.
Палмовото масло е канцерогенно. То не съдържа никакви полезни за организма вещества. Най-подходящи и балансирани за човека масла са зехтинът и царевичното масло.