Шестте най-вредни отрови в хранителните добавки

Последна промяна на 20 април 2018 в 00:28 232 0

В листата на най-опасните хранителни добавки на първо място се намира натриевият нитрат или Е 250, който се използва при производството на местни продукти, бекон, пушени меса, наденица, сухи колбаси и осигуряват естествено червен цвят и приятен вкус. Натриевият нитрат спира размножаването на бактериите. В условията на висока температура обаче например при приготвянето на грил, той се превръща в химически активно съединение, което може да причини тумор.
Натриев глутомат - Е 261 е аминокиселина, която има свойство да повишава вкусовите качества на продукта, като въздейства на чувствителността на рецепторите на езика. Използва се като добавка в салатените заливки, супи, чипс, замразени полуфабрикати и в ресторантите. При някои хора тази добавка може да предизвика главоболие и гадене, а научни изследвания показват, че уврежда нервните клетки.
Пропилгалалат - Е 310 е антиоксидант, който е подобен на бутилоксианизола и се прилага заедно с него в продуктите. Въпреки че не е доказана връзката му с риска от рак, експертите препоръчват да се избягват продуктите, в чиито състав влиза, защото има данни за по-чести случаи на тумори сред хора, които го консумират често.
Бутилоксианизол - Е 320 е антиоксидант, който се слага, за да предотврати окисляването на продуктите, гранясването на мазнините и маслата. Това вещество може да се намери в състава на разнообразен набор от продукти – от растително масло до дъвки и чипсове. Бутилкосианизолът е нестабилен и в организма може да се превърне в друго вещество, водещо до рак.
Аспартамът - Е 951 е вещество, което се използва за приготвяне на диетични продукти като нискокалорични десерти и газирани напитки. Използва се и като подсладител вместо захар. През 1970 и 2007 г. експерти се позовават на изследвания върху експериментални животни и намират връзка между него и появата на рак.
Олестра е вещество, заместващо мазнините, и не съдържа калории. Преминава през храносмилателния тракт, без да се усвоява. Негативната му страна е, че потиска усвояването както на мазнините, така и на други трансмазнини и хранителни вещества, които имат свойството да намаляват риска от сърдечни заболявания.