Красиви по часовник

Последна промяна на 20 април 2019 в 12:45 711 0

Всичките ни биологични функции протичат с върхове и спадове. Ритмите са вродени, те са генетично програмирани, но се влияят от фактори, свързани със средата около нас: външната температура, редуването на светлината и мрака, на шума и тишината, на активността и почивката, обществените задължения. Тези ритми не се развиват за цяло денонощие. В живота биологичният часовник на човека е свързан със слънчевия. Организмът се подчинява на ритми, които се развиват с различен интензитет за денонощието:

- Сърдечните ритми например са по-ускорени сутрин.
- Кръвното налягане се повишава следобед.
- Хормоните на растежа се активизират през нощта (затова е важен сънят за децата).
- Телесната температура е минимална във втората половина на нощта, възстановява се към 7 часа, а между 16 и 18 часа се повишава.

- Ако в 10 часа сутринта похапнете парче сладкиш, това няма да окаже влияние върху теглото ви, но ако го изядете в 22 часа ще наддадете 50 грама. Причините затова са, че енергията, приемана сутрин с храната, се изразходва с физическа или умствена дейност през целия ден. Вечерта, когато си лягате, не изразходвате почти никаква енергия. Дейността на произвежданата енергия се свързва пряко с дейността на черният дроб - той или произвежда, или складира, но не едновременно.

- Друг пример дава друго обяснение. Ако глътнете аспирин в 10 сутринта, може да имате парене в стомаха. Ако го вземете в 22 часа, ще го понесете по-добре. Тук причината е, че стомахът отделя повече киселина в едни часове от деня и съвсем друго количество в други. Учените, изследващи тези свойства на организма, се занимават с хронобиология, изучават биологичните ритми в природата и в организма на човека. Те ни съветват как да организираме дневните си задачи, без това да пречи на здравния статус на организма ни.

Други ритми имат седмичен период – като този на имунната защита. Например учените са наблюдавали факта, че смъртта настъпва по-рядко в неделя, повече в понеделник или вторник. Едни от ритмите са мъжки, други по право женски, трети са според сезона.


За да бъде ефективна и да подейства козметиката, трябва да бъде нанесена в определено време от деня.
7 часа – Дневната светлина ускорява кръвното налягане и обмяната на веществата. Обилните количества студена вода стимулират циркулацията на кръв след сън и намаляват отоците след съня. Необходимо е да се нанесе овлажняваща грижа на кожата, която да защитава от ултравиолетови лъчи и която да съдържа антиоксиданти, като например витамин С и Е. те предпазват от прекомерните слънчеви лъчи и от вредното влияние на околната среда.
12 часа – По това време активността на кръвното налягане, хормоните, температурата на тялото започват да спадат. Кожата също се оросява не толкова добре, изглежда бледа и уморена. Тогава помага да се разходите на свеж въздух, да измиете лицето и да нанесете освежаващ грим. Ако кожата ви е суха, нанесете допълнително крем на скулите и под очите.
16 часа – Изпълнени сме с енергия, дори микроциркулацията на кожата работи добре. Високите нива на адреналин мобилизират и ни дават нова енергия. Ако се появи мазнина по челото, на носа и на брадичката, помага да нанесете малко пудра.
20 часа – Енергията на тялото спада отново. Кожата се освобождава от стари кожни клетки и протича процес на възстановяване на клетките на кожата. Кожата е повече способна да абсорбира полезни вещества и реагира по-силно на козметика и на алергени. Чувствителността й към болка е по-ниска. Добре е тогава да свалите грима. Така ще се освободите и от отровите на околната среда. Добре е да използвате пилинг и маска за кожата.
23 часа – Когато спим, имунната ни система продължава да работи активно. Клетките се възстановяват, а остатъците от различни вещества се преработват. Хормоните на растежа на клетките са също активни. През нощта много по-бързо зарастват рани на кожата. Най-подходящото време за обработка на рани по кожата е преди лягане. Това е време да използвате възстановяващ крем или вечерни маски преди лягане, които да допълнят и подпомогнат способността на кожата да се възстановява.