Болест : язвена болест

Последна промяна на 15 април 2019 в 00:03 229 0

Съвременен метод за лечение на язвената болест е приложението на сок от бяло зеле. От него е изолирано веществото метилметионинсулфонов бромид, наречено вит. U, което има защитно действие върху увредената лигавица особено срещу действието на киселините. Пресният зелев сок действа по същия начин. От него се приема по 1 литър на ден (от топлинна обработка действащите съставки се разпадат, но ниската температура не ги променя). По време на лечението се консумира лека и недразнеща храна. Приемането на суров зелев сок отслабва и премахва коликите и се използва с успех при лечението на хроничен язвен колит.

Друг интересен природосъобразен метод за лечение на язвена болест е приложението на сусамов тахан. С него също се получават посочените по-горе ефекти. Приема се по 1-2 суп. лъж. сусамов тахан 1 час преди ядене в продължение на 2-3 месеца. През курса на лечение също се консумира лека и недразнеща храна. Лечението със сусамов тахан и зелев сок може да се съчетае с билколечение.

При лечение на язвена болест на стомаха и червата може да се постигне спазмолитичен ефект със суров сок от картофи. В случая лечението е само симптоматично. Ефектът се дължи на съдържанието на вещества с атропиноподобно действие. От суровия сок от картофи се приема 3 пъти дневно по 100-150 г след ядене. Лечението може да продължи 1-2 месеца. При употреба на по-големи дози може да се получи атропиноподобно отравяне.