Алабашът е много подходящ за хипертоници

Последна промяна на 07 May 2024 в 22:00 82 0

Укрепва имунната система, помага при анемия и авитаминоза.
Връхната му част се разраства в стъблоплод – това е частта, която се консумира. За разлика от ряпата, ядливата грудка на алабаша не е корен, а удебеление на стъблото непосредствено над земята.
Съхранява се в хладилник до 3-4 дни, плътно обвит с фолио. Листата се орязват на поне 2-3 см над захващането, за да се съхрани сочността на зеленчука.
На особена почит алабашът се радва в кухнята на Германия, където се отглежда като специален традиционен зеленчук някъде от 16 век с немското име Kohlrabi (Kohl означава зеле). В нашите магазини може да се открие с етикет Колраби.
Алабашът е ценен диетичен продукт. Месестата му част - сочна и възсладка на вкус, е богата на глюкоза, фруктоза, серни съединения, соли на калия и витамини В1, В2, РР, А и много витамин С.
В състава му има фолиева киселина (B-комплекс) и куп минерали: калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, цинк, мед, хром и манган. Ако го включим в хранителния режим, зеленчукът влияе благотворно на черния дроб, жлъчния мехур и като цяло на стомашно-чревния тракт. Има ясно изразено пикочогонно действие благодарение на калия, който стимулира извеждането на течности от организма.
Калият е важен за освобождаване на излишни течности. Съдейства на организма да се справи със задържането на вода по два начина: намалява нивата на натрий и увеличава производството на урина.

Полезен е за хипертоници. Алабашът участва активно при контрола на кръвното налягане. Заслужава вниманието и на хора с регистрирани високи нива на лошия холестерол. Целулозата и растителните влакна възпрепятстват отлагането на холестерин в кръвоносните съдове, рекордното количество калий също допринася за чисти и еластични артерии. Заради тези достойнства алабашът е подходяща храна за превенция на атеросклероза.

По-честата консумация на алабаш стимулира процеса на нормализиране обмяната на вещества в организма. Какво означава това? 1) Че отпадат храносмилателните проблеми и 2) няма опасност от наднормено тегло. Засища бързо без преяждане, а същевременно зарежда с енергия.
Действа профилактично срещу ракови заболявания, напр. за предотвратяване на злокачествени тумори на правото черво. Ефектът се дължи на сяросъдържащи вещества в състава на алабаша.

При възпаления в устната кухина влияе много позитивно. Пресен сок от алабаш е чудесно средство за жабурене при възпалена лигавица и венци.
Минимално калории, максимално вода и фибри! Когато се цели ефикасно отслабване, хидратацията е особено важна, а алабашът, подобно на краставицата, е пълен с вода. Фибрите на свой ред се грижат за дълготрайната ситост и така закръгленият зеленчук става чудесно ястие за хора с излишни килограми.
Не се препоръчва на страдащи от подагра, с повишена киселинност на стомаха или заболявания на щитовидната жлеза и бъбреците!