Да отслабнем за лятото без диета

Последна промяна на 05 June 2024 в 07:46 51 0

Смятате, че трябва да отслабнете още малко в корема, бедрата и дупето? Никакъв проблем: Тези средства за изгаряне на мазнините ще ви помогнат. Защото точно те ще стимулират обмяната на веществата във вашето тяло. Хубавото е, че не са нужни големи усилия от ваша страна.

Едно от важните условия сутрин, щом станете от сън, веднага дръпнете завесите и се наслаждавайте на светлината на отворен прозорец. Защото на светлината нашето тяло и мозъкът ни реагират най-силно. Тя събужда в нас живот, зарежда ни с енергия и по този начин стимулира обмяната на веществата.

Отслабване с леки закуски. Не пропускайте нито едно хранене през деня, за да не се намали количеството енергия, което тялото ви изгаря, когато не приема нищо. Например: след обяда тялото ви изразходва около 200 калории, дори и когато е в покой. Това е така, защото в храненето обмяната на веществата се стимулира. Ако се откажете от  това хранене на обяд, няма да приемете калории, но тялото ви ще изгори най-малко 180 калории! Това са резултати от най-нови изследвания на германски учени. За оптимална обмяна на веществата те препоръчват дори леки закуски между основните хранения. Една филийка черен хляб с домати, праз лук и една чаена лъжица нискомаслено кисело мляко.

От стрес дебелеем: Когато попаднем под стрес не само имате повече апетит за сладко и мазна храна, а тялото ни складира мазнини, така да се каже, за извънредни случаи. Отделя се хормонът кортизол, който намалява изгарянето на веществата. За да не се случва това, трябва да се научите да се отпускате дори и в стресови ситуации: вдишайте бавно и дълбоко с корема, диафрагмата и издишайте бавно на няколко пъти. Ще забележите колко бързо ще се успокоите. Много добри са също методи за отпускане, успокояване, като йога или автогенна тренировка.

Спортът рано сутрин изгаря най-много мазнини. Спортувайте дори преди закуска. На гладен стомах мазнините се стопяват най-добре. Причината е в това, че сутрин местата, където се складират въглехидратите, са почти празни. Ако преди спорт не ядете нищо, тялото изтегля мазнините от клетките, защото се нуждае от енергия. Изследвания на учени доказват, че при хората, които тичат преди закуска, 2/3 от изгорените калории произлизат от натрупаните им мазнини. При продължително тичане след обед количеството е по-малко от ½. Идеални са също разходката или карането на колело, най-добре 3 пъти в седмицата. Начинаещите започват с 5 минути и ги увеличават постепенно, като стигат до 20-30 минути.

Яжте продукти, които ще ви държат сити! Постоянно сте гладни? Тогава трябва да наблегнете на пълнозърнестите продукти – мюсли, пълнозърнест хляб. Те съдържат много баластни вещества, които се стичат и задържат в коремната подкожна тъкан. Предимство: вие се насищате по-бързо и в същото време стимулирате храносмилането. Освен това баластните вещества поддържат стабилно нивото на кръвната захар. Така обмяната на вещества може по-лесно да изгори мастните резерви. А и пристъпите на глад нямат никакъв шанс.

Студената вода стопява мазнините. Добре е да пиете вода от хладилника и то в големи количества. Звучи невъзможно, но обмяната на вещества в организма ви веднага ще изгори 120 калории повече, когато му се наложи да загрее 2 литра студена вода до телесната температура.

Не яжте нищо след 19 часа. Ако вечеряте късно, ще напълнеете! Причината е в това, че вечер тялото забавя изгарянето на мастни киселини, но за сметка на това “складира” в мастните клетки повече мазнини. Това се доказа при изследване, проведено в Университета в Минесота, САЩ. Учените изследвали доброволци, които трябвало да приемат по 2000 калории на ден, но в различно време. Резултатът бил, че всички хора, които се хранели рано, намалили теглото си. Останалите, които се тъпчели след 19 часа, напълнявали с 1 кг на седмица!

Отслабване по време на сън. Спете на отворен прозорец и под леки завивки. През нощта вие изгаряте повече калории, когато е хладно, защото колкото повече топлина трябва да си набави тялото, толкова повече мазнини ще изгори.

Виж още за: