Да подобрим зрението си с подходящи витамини

Последна промяна на 26 юни 2018 в 22:41 760 0

Известно е, че дефицитът на витамини и микроелементи в организма влошава зрението. Ето защо за добро зрение е необходимо балансирано хранене, включващо богато на витамини продукти.

Витамин А има голямо значение за чувствителността към светлината на ретината. Неговият недостиг води до кокоша слепота – нарушаване на нощното виждане. На този витамин са богати черният дроб от риба треска, яйченият жълтък, каймакът, рибеното масло. Организмът го изработва от каротин, който се съдържа в големи количества в морковите, сладкия пипер, шипките, кайсиите, зеления лук, спанака.

Витамин В1 отговаря за здравето на нервната система. Когато той не достига, се влошава работата на очните мускули. Съдържа се в месото, черния дроб, бъбреците, ръжения хляб, ечемика, пшеничните кълнове, маята, соята и картофите.
Витамин В2 влияе на обмяната на веществата, в това число и в роговицата. Неговият дефицит води до кокоша слепота и спукване на малките кръвоносни съдове в очите. Съдържа се в големи количества в маята, пшеничните зародиши, млякото, сиренето, изварата, яйцата, месото и орехите.
Витамин В12 влияе положително на кръвообразуването и дейността на централната нервна система. За неговия недостиг говорят мътните, сълзящи очи. Основни източници са: яйчен жълтък, мляко, извара, сирене, месо, черен дроб и риба. За усвояване на витамин В12 много помага цвеклото.

Витамин С подобрява проводимостта на капилярите, отговаря за окислително-възстановителните процеси и въглеродния обмен. Поради недостиг на витамин С са възможни кръвоизливи, понижаване на тонуса на очните мускули и отслабване на зрението.