Дренки срещу простуда и разстроен стомах

Последна промяна на 28 март 2018 в 23:19 2152 0

Плодовете се берат след пълното им узряване през август - октомври. Препоръчва се да се берат в сухо време, понеже мокри лесно плесенясват и загниват. Изчаква се да омекнат, след което се сушат на сянка. Могат да се съхраняват 5-10 дни след брането.
По съдържание на витамин С дренките съперничат на пиперките, шипките и касиса. При топлинна обработка съдържанието на този витамин не се променя и се запазва дълго след това, докато при сушене се губи напълно. Дренките са много богати и на пектин, като при диворастящите той е в по-голямо количество.
От дренките се правят чудесни компоти и сладка. Течността от компотите е добро средство за затягане на стомаха, препоръчва се и при проблеми с червата.
В народната медицина плодовете се използват при температура и трескави състояния, простудни заболявания, слабост на организма. Дренките възбуждат апетита, имат жлъчегонно действие, притъпяват пристъпите на колит. Те спомагат за укрепване на стените на капилярите, предотвратяват тяхната чупливост и имат благоприятен ефект при разширени вени и отоци на краката.
Доказано е, че плодовете на дряна подобряват обменните процеси в човешкия организъм и имат благотворно въздействие при подагра, тъй като способстват за отделянето на пикочната киселина. Притежават също противовъзпалително, кръвоспиращо и противоанемично действие. Препоръчват се при кръвоизливи от стомаха и червата, отпадналост, кожни екземи, болки в областта на кръста, главоболие и като диуретик.
Дрянът притежава и противомикробно, тонизиращо организма и обезболяващо действие.

Костилките
Костилките също са с ценен състав - мазнини, белтъчини, целулоза. Изпечените костилки могат да заменят кафето или да придадат специфичен аромат на сладкишите, защото наподобяват този на ванилията.

Корите
Корите от младите дрянови клонки се използват за жабурене при болни венци. Имат положителен ефект при ставни и кожни заболявания. Сокът от дренки е особено полезен за болните от диабет, тъй като понижава кръвната захар. От изсушени плодове се приготвя и чудесен чай, които се вари няколко минути.

Рецепти
Отвари от дренки
• 50 грама дренки се варят 15 минути в 1 литър вода. Отварата се пие вместо вода или леко подсладена като компот. Ядат се и плодовете.
• От корите 1 кафена лъжичка се вари 10 минути в 300 мл вода. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно или се използва за жабурене.
• Около 100 грама изсушени дренки се заливат с вода в чайник и чайникът се поставя на огъня. Ври 8 минути. Леко охладен, чаят се прецежда, подслажда се по желание и се пие 3 пъти дневно. Тази отвара укрепва организма и се бори с простудата.
• 1 суп. лъж. листа от дрян се заливат с 200 мл вряла вода. След изстиване се пие по 50 мл четири пъти дневно. Действа жлъчегонно и пикочогонно.