Елдата забавя стареенето

Последна промяна на 15 April 2018 в 09:29 772 0

Елдата, известна още с името гречка, както е позната в Русия, има славата на храна за бедните, въпреки богатото си съдържание на ценни вещества, даващи много сила и енергия на организма. Смята се, че родината ѝ е Индия, но в Русия тя е най-популярна. Широко е възприемана като зърнена култура, докато елдата всъщност не е житно растение, а отделен вид.

Полезните зрънца са пълноценен заместител на месото при вегетарианците заради съдържанието на голямо количество белтъчини. В Индия ги наричат "черен ориз", а в югоизточна Азия елдата е известна като "черна пшеница". Във Франция дори правят мед от елда, който ефективно се бори с простудите и грипа.
Флавоноидите в елдата забавят процесите на стареене на клетките. Витамините и минералите подхранват кожата, косата и ноктите по-добре от синтетичните добавки в аптеките, а високото съдържание на лесно усвоим магнезий профилактира сърдечносъдовата система. Изключително подходяща храна за хора с висок холестерол и хипертония. Кашата с елда е богата на фибри и не натоварва храносмилателната система на деца и възрастни. Тя съдържа пектин, помагащ на тялото да се освободи от вредните вещества. Желязото и лецитинът подобряват функционалното състояние на черния дроб и панкреаса и повишават съпротивителните сили на организма в есенно-зимния сезон.

Внимание: Въпреки че елдата не съдържа глутен, е възможно към нея да се прояви алергична реакция!