Грозде за разкошна кожа и кръшна фигура

Последна промяна на 04 октомври 2021 в 09:06 224 0

За красиво лице и брилянтна кожа френските експерти препоръчват на дамите сутрин да смачкват няколко зърна грозде и с тях да обтриват лицето си. След 10 минути то се изплаква със студена вода. Сместа от гликолова, винена и ябълкова киселина почиства подхранва кожата и подобрява кръвообращението.

Древногръцкият лечител Хипократ е определил гроздето като "цар на плодовете". В древния Рим прочутият с гастрономическия си усет и пищни пирове Лукул е започвал храненето си с грозде, пиел хубави вина и завършвал винаги с грозде като десерт. Затова и редица специалисти смятат Лукул за основоположник на ампелографията – науката, която изучава свойствата на чудесния плод.

По захарност гроздето е на второ място от всички плодове след банана.
Не се препоръчва на диабетици, но пък е идеално за спортисти.

В сочните зрънца е полезно всичко – от кожицата до семките. Ципата е богата на баластни вещества, които изхвърлят излишните течности от организма и стопяват мазнините.

Затова гроздовата диета е подходяща за онези, които са решили да отслабнат по това време на годината.
Естествените оцветители в гроздето мерицитин и кверцитин пък са противоракови средства. Самата вътрешност е букет от витамини, минерали и органични киселини. Витамините А, С и Е осигуряват регенерирането на клетките. Действието им се подсилва и от високото съдържание на калий, магнезий, фосфор и фолиева киселина, нужни за образуването на нови клетки.
ГРОЗДОВИТЕ СЕМКИ ПРОЧИСТВАТ ЧЕРВАТА,
а козметичните препарати с екстракт от лозови листа пък помагат за намаляване на отоци по ръцете и краката.

Най-голямото преимущество на гроздето е, че с високото си съдържание на калий то е много полезно за сърцето и за диуреза. Чашка гроздов сок на ден намалява с 50 процента риска от сърдечни заболявания.
Сокът от грозде стимулира и обмена на вода и соли в организма, като го изчиства от пикочната киселина, препятствайки образуването на камъни и пясък в пикочопроводните пътища.

Есенният плод се препоръчва при подагра, хронични гастрити, болести на бъбреците и повишена секреторна функция, запек.

При гастрит и язва е най-добре да се консумира под формата на сок или пък да се изплюват семките и люспата.
Изключително добро действие има гроздето при заболяване на черния дроб, жлъчката и при храносмилателни смущения.
Продължителната му консумация помага да се нормализира артериалното налягане, намалява нивото на холестерина в кръвта, повишава тонуса на сърдечния мускул и подобрява кръвообращението.

Най-подходящи за консумация са сортовете с тънка люспа, които щадят стомаха – мускат, чауш, ризлинг, семельон и други. Оптималното количество е около 1 кг плод или половин литър сок на ден.
Американски диетолози препоръчват гроздето, както и другите плодове, да се ядат преди или заедно с основното ястие, или след дълга пауза. Защото, ако го консумирате веднага след ядене, има опасност то дълго да престои в стомаха и да започне вредна ферментация. Освен това при съчетаването на продуктите, съдържащият се в гроздето витамин С подпомага усвояването на различни минерални вещества и най-вече желязото, намиращи се в другата храна.

Виж още за: