Гроздето съхранява енергията на слънчевите лъчи

Последна промяна на 10 февруари 2020 в 21:05 521 0

Гроздето съдържа органични и минерални вещества, които се предават в гроздовия сок и виното. На тази база е създадена специална терапия, наречена ампелотерапия (гроздолечение).

Гроздовият сок по химичен състав е най-близък до прясното грозде. Лесно се произвежда, съхранява и може да се консумира през цялата година.
В домашни условия за производство на гроздов сок се използва само чиста мъст, източена веднага след смачкване на гроздето. Могат да се приложат два метода:

Пастьоризиране - първо гроздовата мъст се избистря с калиев метабисулфит и после пълните бутилки се загряват във водна баня до 80◦С.
Вторият метод е с консерванти, които потискат развитието на болестотворните микроорганизми. След избистрянето на мъстта с калиев метабисулфит се поставя натриев бензоат.

Археолозите са установили, че още преди 7000 години хората са яли плодовете на диворастящите лози и пиели изцеден гроздов сок. Легенда разказва как открили виното: Близо до град Дамаск един сириец забравил дълго време съд с гроздов сок и когато пил от това питие бил възхитен от замайващото му действие. Под действието на топлината и едноклетъчните организми –дрожди, намиращи се в гроздето, захарта в гроздовия сок се превръща в алкохол (биохимичният процес ферментация) и се получава питието вино. От Месопотамия лозарството и винопроизводството се пренасят в Гърция, Тракия и други райони.

България е петата държава след Русия, Италия, Унгария и Франция, в която на 1.I.1902 г. се създава "Държавна опитна станция по лозарство и винарство", през 1944 г. преобразувана в "Лозаро-винарски опитен институт" със седалище град Плевен. В този институт са проучени много чужди сортове и са създадени нови клонове и сортове лози с ценни биологични и стопански качества.

Както бялото, така и червеното грозде и произведеното от тях вино съдържат фенолова киселина, която обезврежда канцерогенните ракови клетки, като се свързва химически с тях. Флавоноидът кварцетин е ефикасен против вируси и предпазва от простудни заболявания. Освен това има и антиоксидантно действие, защото извлича свободните радикали от човешките органи. Затова народната медицина препоръчва при настинка да се пие греяно вино, което е още по-полезно като се подслади с пчелен мед.

Червеният гроздов сок и червеното вино са идеално лекарство за сърцебиене и атеросклероза. Те съдържат 20 полезни минерали: манган, йод, фосфор, калии, натрий и различни витамини. Виното повишава апетита, подобрява храносмилането и действа профилактично при затлъстяване. Чаша червено вино помага при анемия, забавя стареенето на тъканите, а танинът убива болестотворните бактерии. Освен това, ако се консумира вечер, сваля нервното напрежение и подобрява съня. Във Франция е установено че, замяната на високо алкохолните питиета с леки трапезни вина намалява зависимостта от алкохола и е начин за борба с алкохолизма.

Стафидите (сушени гроздови зърна) са високо-калорична храна, която притежава в концентриран вид голяма част от хранителните качества на гроздето. Те са търсена добавка към различни кулинарни изделия. Съдържат много баластни вещества и спомагат за доброто храносмилане.

Виж още за: