Ябълков оцет

Домашно приготвеният е изключително полезен

Последна промяна на 13 ноември 2018 в 11:36 728 0

• Най-добре е за се прави от узрели киселки сортове ябълки. Ако има загнило, задължително го отстранявайте.
• Най-добре е оцетът да се приготвя в стъклени бутилки.
• Много удобно е да се използват големи пластмасови шишета от минерална вода, но все повече изследователи, че тази пластмаса, при нагряване, отделя канцерогенни вещества.
• Захарта може да се заменя частично или напълно с мед.
• Прецеждайте оцета през пластмасова цедка или през марля, а не през метална цедка.

Напълнете бутилките до половина с дребно нарязани ябълки, добавете половин чаша захар, залейте ги с чиста студена вода, колкота да ги покрие. Покрийте гърлата с марля, без да ги затапвате с капачки. Марлята може да застопорите с ластиче. Така няма да влизат насекоми. Оставете месец на слънце да ферментира. Всеки ден разклащайте бутилките или разбърквайте през гърлата задължително с дървена бъркалка (пръчка). Ако не разбърквате, оцетът ще потъмнее. Когато парчетата ябълки паднат на дъното във вид на каша, оцетът е готов да го прецедите. На всеки 1 литър течност се слагат 3 суп. лъж. захар. Някои слагат за по-полезно истински пчелен мед. Оцетът се налива в обратно в съдовете, които преди това са добре изплакнати, или в нови, чисти, които се прибират на хладно, на сянка или в мазето. Оставете ги още известно време, поне месец, покрити само с марля, за да може да протече втората ферментация и оцетът да се избистри. След това се прецежда образувалата се отгоре оцетна гъба, оцетът се налива в чисти стъклени бутилки и така се съхранява на хладно.

Ябълков оцет може да се получи и без вода. Просто напълнете с настъргани ябълки стъклени буркани, поръсете малко захар или добавете мед и оставете на слънце за 15 дни. Прецедете, прелейте течността в стъклени бутилки и съхранявайте на хладно.