Как да заменим изчезналите в аптеката витамини

Последна промяна на 09 април 2020 в 10:41 542 0

Два бразилски ореха на ден задоволяват нуждата на организма от селен

Покрай паниката с новия коронавирус естествено в аптеките изчезнаха основни медикаменти и витамини. Съветите на специалистите да приемаме витамин Д за стимулиране на имунитета доведоха до неговото изкупуване. Затова ще ви дадем съвет как да си го набавим. Слънцето в това отношение е най-добрият ни приятел. Ако живеете в къща, излизайте на двора по къс ръкав и най-добре по бански в топлите часове на деня и правете леки упражнения според възможностите си. Ако карантината ви държи у дома в апартамент – излизайте на балкона и под галещите лъчи на слънцето правете леко раздвижване. Що се отнася до храненето, оказва се, че гъбите могат да ви осигурят запас витамин Д. Нарежете свежи печурки, оставете ги на слънце за половин час и след това ги добавете в салатата от пресни зеленчуци.

Витамин С е задължителен за здравето ни. Чаят от шипки е най-достъпният начин да си го набавим. По магазините за плодове и зеленчуци има много цитрусови плодове. Особено полезно е кивито. Хапвайте и люти чушки. Добре е не само заради заплахата от зараза, но и по принцип да консумираме пресни плодове и зеленчуци в сурово състояние и изобилно присъстващи в ястията. А плод-зеленчуците на много места са малки магазини и имат сергии навън, така че са едни от сигурните места за пазаруване. За избягване на досега с голямо струпване на хора предпочитайте да пазарувате от малките квартални магазини.

Сред препоръчаните от вирусолозите полезни за имунитета ни добавки е и селенът. По два бразилски ореха на ден е оптималната доза. Той се препоръчва особено на жени с проблеми с щитовидната жлеза, с Хашимото. Ако няма от къде да купите бразилски орех, яжте яйца, пилешко, гъби и слънчогледови семки.

Боб, бадеми и тиквени семки пък са достъпни храни, богат източник на цинк.

И не забравяйте традиционния български антибиотик – чесъна и лука. Можете да поставите обелена и нарязана глава лук в дома си, защото фитонцидите (летливите вещества), които лукът отделя, избиват болестотворните микроорганизми във въздуха.

Стойте у дома, хапвайте вкусно и полезно и отдайте времето си под карантина на истински ценните неща – деца, любим човек, разговори с приятели по телефона, куче, коте, хубава книга. Положителните емоции укрепват имунитета, стресът го руши.

Виж още за: