Какво е количеството на необходимите ни протеини

Последна промяна на 24 април 2021 в 09:29 401 0

Протеините са основата на живота ни. Нашите мускули, имунна система и всеки един от ензимите са съставени от протеини. Тялото ни всекидневно използва протеини и затова сме длъжни да консумираме необходимото количество от тях. Ако приемаме прекалено малко протеини, започваме да губим мускулна сила, отслабваме способността на организма да се бори с болестите и намаляваме продължителността на живота си.

Възниква въпросът, колко протеини трябва да ядем всеки ден. Най-много протеини се съдържат в рибата, месото, яйцата и соевите продукти.

Резултатите от едно изследване на Харвардския медицински институт показват, че колкото повече протеини консумират жените, толкова по-малка е вероятността да заболеят от сърдечни болести.

При друго изследване е открито, че консумацията на протеини е обратнопропорционална на фрактурите на бедрената кост при жените. Резултатите от други изследвания пък водят до извода, че увеличаването на протеините увеличава и загубата на излишните телесни мазнини.

Изследователите са стигнали също до заключението, че болните от рак на гърдата имат по-голям шанс да останат живи, ако ядат повече протеини. Налага се изводът, че консумацията на повече протеини води до подобряване на здравето. Или изразено в цифри, жените се нуждаят от 20 г протеини при основните хранения, а мъжете – от 30 г. Общата дневна доза от протеини за жената е около 75 г, а за мъжа – 100 г. Така че не се отказвайте от месото и соевите продукти.

Виж още за: