Киноа срещу боб

Билка : киноа, супер храна, боб

Последна промяна на 25 септември 2017 в 12:39 351 0

Напоследък много се говори за поредната "суперхрана" - киноата. Според различни "експерти" тя може да замести месото и млякото - по-богата е на протеин от месото, има калций повече от сиренето и млякото. Че е полезна, спор няма, но вместо да залитаме по модни скъпотии, добре е да си спомним какво слага на трапезата си българският дълголетник. При сравнение на хранителните стойности на 100 грама киноа и боб се оказва, че четири пъти по-евтиният и отглеждан на местна почва боб (за съжаление доживяхме все повече в магазините ни се предлага вносен боб) бие отвсякъде модерната, но малко попрехвалена киноа. Бобът има по-малко калории, по-малко въглехидрати, със 70% повече протеини, над 6 пъти по-малко мазнини, два пъти повече желязо, 5 пъти повече калций и над 3 пъти повече калий. Киноата води единствено при магнезия и то с незначителна разлика от 7 мг на 100 грама.
Богатото съдържание на калций прави боба и киноата подходящи храни особено за жени, защото те са по-застрашени от остеопороза, за вегани (хора, които не ядат никакви продукти с животински произход), както и за алергичните към млечния белтък. С включването им в менюто се намалява рискът от диабет, лош холестерол и сърдечносъдови заболявания.


Съвет

КАК ДА СВАРИМ БОБ ЗА 15 МИНУТИ?
Първо го накиснете за 12 часа. Излейте водата и го оставете в гевгир на стайна температура 2 дни, докато започне да покълва. Така ще му трябва съвсем кратко време да уври, ще бъде мек и вкусен и особено важно – няма да имате газове.