Малко винце е полезно за бъбреците, но ако е повечко - вреди

Последна промяна на 13 октомври 2017 в 03:15 769 0

Изследователи от университета на Колорадо в Денвър съобщават, че организмът може да се предпази от бъбречни заболявания, ако човек всеки ден изпива по чаша вино, независимо дали е бяло или червено. А ако бъбречното заболяване е вече налице, виното предпазва и сърцето.
Тези експерти чрез своите изследвания доказват, че консумацията на една чаша вино на ден намалява хроничните бъбречни болести с 37% в сравнение с тези при хора, които изобщо не пият вино. А пациенти с вече съществуващо бъбречно заболяване с 29 на сто по-рядко имат проблеми със сърцето.
„Данните за четири години за 5852 души, от които 1031 с хронични бъбречни болести, доказва положителния ефект от контролираното ограничено пиене на вино – заявява проф. Тапан Мехта от изследователския екип. - По принцип учени и преди са съветвали жените да изпиват по 1 чаша червено вино на ден, а мъжете по две, ако искат да имат здраво сърце.“
Ползата от виното се дължи на съдържанието на спирт и антиоксиданти. То повишава нивото на т. нар. полезен холестерол, като по този начин предпазва артериите от увреждане.
В рамките на най-новото изследване не е била правена разлика между бялото и червеното вино.
Любителите на чашката все пак не бива да забравят, че прекалената консумация на вино може да повиши кръвното налягане, което провокира развитието на бъбречни болести.

Виж още за: