От 1 грам шафран стават много полезни чаши чай

Билка : шафран

Последна промяна на 05 December 2022 в 08:14 321 0

Срещнах производителя на шафран Ваня Енчева в групата „Майката Земя” във Фейсбук, където тя предлага билката - подправка. Попитах я за полезните качества и за проблемите по отглеждането, ето какво разказа тя: Родена е през 1979 г. във Велико Търново. Има висше икономическо образование от университета във В.Търново „Св. Св. Кирил и Методий“. Семейна е, с две деца - Моника и Галин.

- Защо точно непознатия екзотичен шафран?

- Отглеждам шафран от 4 години. Исках да се докосна до природата и да вмъкна в живота си нещо по-различно. Аз съм счетоводител по професия и не съм спирала да практикувам. Отглеждането на шафран е допълнително.

- Кога се бере и за какво се използва най-често?

- Шафранът се бере от средата на октомври до средата на ноември. Богат е на витамините А, В1, В2, В3 и С, желязо, магнезий, цинк, селен и калий. Надеждно средство е срещу депресията. Подходящ при стомашни болки и киселини, менструални болки и предменструален синдром. Използва се при повишени нива на кръвната захар и астма. Забавя макулната дегенерация и свръхпигментацията на ретината. Стимулира паметта. Препоръчва се при сърдечни проблеми, намалява високото кръвно и противодейства срещу натрупването на плаки по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Служи за превенция срещу високия холестерол и атеросклероза. Силен антиоксидант. И не на последно място намира приложение в кулинарията.

- Познат ли е у нас и кой го купува? Има ли интерес, като се има предвид високата му цена – 15 лева за 1 грам?

- За съжаление тази ценна подправка все още не е толкова позната в България. Купуват я хора, които по един или друг начин вече са се срещали с шафрана. Има и такива, които искат да експериментират. Истината е, че веднъж опитали и разбрали какво благотворно влияние има върху организма, хората не се отказват от използването му. На фона на огромния труд, в който всички процеси се извършват ръчно, цената от 15 лв. за 1 грам е прекалено ниска. За сравнение в чужбина, където шафранът е познат и се използва масово, цената му достига 30–40 евро за грам, а на места и повече. Не случайно се нарича „червеното злато“ или „царят на подправките“.

- Лесно ли се гледа ? Колко души семейно сте ангажирани?

- Както всеки земеделски труд, и отглеждането на шафрана не е лесен процес. Всяка дейност се извършва ръчно. Занимаваме се семейно, като са ангажирани 7 души.

- Как и къде го продавате?

- В България е лошо, че държавата не оказва никаква подкрепа на хората, които са решили да отглеждат шафран. Всеки производител се спасява, както намери за добре. От 3 години съществува Сдружение на шафранопроизводителите в България, където членувам, но при отсъствие на държавата всичко се случва много трудно. Всеки се стреми да популяризира шафрана. Използват се най-вече възможностите, които предоставя интернет пространството.

- Как се използва, цял или се смила?

- В Интернет има доста рецепти за приложение в кулинарията. Не е нужно да се мели. Добавят се цели стигми (шафранови нишки). Някои хора го счукват в хаванче, преди да овкусят ястието. За лечебна цел се използва най-много под формата на чай. Поставят се 4-5 стигми в малко топла вода и се оставят 10-тина минути. След това се заливат с гореща и се добавя мед на вкус. Аз лично слагам чашата от вечерта, за да пусне всичко полезно до сутринта. От 1 грам се правят много чайове.Виж още за: