Зелето

Последна промяна на 20 April 2018 в 00:17 726 0

Незаменима профилактика срещу рак на стомаха и дебелото черво

В зелето има почти всички витамини, в това число витамин И (метилметионин), който спомага за по-бързата епителизация на слизестата обвивка на стомаха и по такъв начин възпрепятства развитието на язвените процеси и раковите заболявания в него и дебелото черво.

Зелето съдържа голямо количество целулоза, която е отлично средство за подобряване и ускоряване на перисталтиката на червата и „измитането“ им от натрупаните в стомашно-чревния тракт токсични вещества.

Тартиоровата киселина, която се съдържа в зелето, възпрепятства превръщането на въглехидратите в мазнини и по такъв начин предпазва организма от затлъстяване.

Зелето съдържа малко азотни съединения, което го прави отлична храна за хора с болни бъбреци и за диабетици, а наличието на мед в него оказва много благоприятно влияние на болни с разстроена нервна система.

Зелето въздейства изключително благоприятно върху паметта, което се дължи на големите количества на витамин Е, съдържащ се в него. Този витамин е антиоксидант и подпомага борбата с химическите вещества (оксиданти), увреждащи клетките на човешкия организъм.

Зелето често се консумира със здравословни мазнини (например зехтин), съдействащи при абсорбирането на витамин Е и други антиоксиданти в организма. Здравословните мазнини на свой ред пък подпомагат съхраняването на ниските нива на холестерола, което е предпоставка за добро здравословно състояние.

Всеки от нас трябва да гледа на зелето не само като на храна, необходима за преживяване, а като незаменимо лекарство, предпазващо от злокачествени образувания в стомаха, дебелото черво и за стимулиране на ума.