Зелето – незаменимо лекарство срещу рак на стомаха, дебелото черво и най-добър стимулатор на ума

Последна промяна на 13 March 2018 в 21:55 840 0

В зелето има почти всички витамини, в това число витамин И (метилметионин), който спомага за по-бързата епителизация на слизестата обвивка на стомаха и по такъв начин възпрепятства развитието на язвените процеси и раковите заболявания в него и дебелото черво. Зелето съдържа голямо количество целулоза, която е отлично средство за подобряване и ускоряване на перисталтиката на червата и „измитането“ им от натрупаните в стомашночревния тракт токсични вещества. Тартиоровата киселина, която се съдържа в зелето, възпрепятства превръщането на въглехидратите в мазнини и по такъв начин предпазва организма от затлъстяване. Зелето съдържа малко азотни съединения, което го прави отлична храна за хора с болни бъбреци и диабетици, а наличието на мед в него оказва много благоприятно влияние на болни с разстроена нервна система.
Зелето въздейства изключително благоприятно върху паметта, което се дължи на големите количества на витамин Е, съдържащ се в него. Този витамин е антиоксидант и подпомага борбата с химическите вещества(оксиданти), увреждащи клетките на човешкия организъм.
Зелето често се консумира с здравословни мазнини (напр. зехтин) съдействащ при абсорбирането на витамин Е и други антиоксиданти в организма. Здравословните мазнини на свой ред пък подпомагат съхраняването на ниските нива на холестерола, което е предпоставка за добро здравословно състояние.
Всеки от нас трябва да гледа на зелето не само като храна, необходима за преживяване, а като незаменимо лекарство, предпазващо от злокачествени образувания в стомаха, дебелото черво и за стимулиране на ума.