Европейската имунизационна седмица (26 април – 2 май 2021 г.) - „Ваксините ни сближават“

Последна промяна на 27 април 2021 в 18:40 247 0

Европейската имунизационна седмица се отбелязва всяка година в Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО), като целта е да се повиши осведомеността за значението на ваксинацията за предотвратяването на болести и опазването на живота. През 2021 г. инициативата акцентира върху ролята на ваксините през целия живот.
Защо хората трябва да са уверени в безопасността на ваксините?

Ваксините, както всички лекарства, се одобряват от Европейската агенция по лекарствата (EMA) за употреба в ЕС само, ако са безопасни и ефективни. Процесът на доказването им е тежък и включва клинични изпитвания, научен анализ и стотици хора, които разглеждат и оценяват данните.

Всички лекарства, включително ваксините, могат да имат вторични или странични ефекти, но те са малки в сравнение с вредата от болестта, която се опитват да предотвратят.

От десетилетия знаем, че ваксините действат. До 60-те години на миналия век едра шарка, морбили и полиомиелит са коствали детското здраве, причинявали са трайни увреждания и дори смърт. Но детските ваксини са жертва на собствения си успех, тъй като болестите, които предотвратяват, станаха толкова редки и хората решиха, че имунизацията вече не е необходима. Именно затова през последните години се наблюдава ненужно и трагично нарастване на предотвратимите от ваксини заболявания като морбили.

Наруши ли COVID-19 редовните програми за ваксинация?
През 2020 г. здравните служби бяха претоварени в борбата с пандемията и трябваше да отклоняват ресурсите, за да се погрижат за неочаквано големия брой пациенти с COVID-19, включително чрез пренасочване на ресурси от рутинните ваксинационните програми. Те отново са възстановени, но въпреки това, СЗО изчислява, че близо 20 милиона деца по света не са получили ваксините, от които се нуждаят, а много хора пропускат жизненоважните рутинни ваксини по време на юношеството, зрелостта и в напреднала възраст.

Каква е ситуацията по отношение на уязвимите групи?
Хората, които са уязвими поради сериозни здравословни проблеми, не винаги могат да бъдат ваксинирани и следователно разчитат на другите, за да осигурят колективен имунитет и да намалят рисковете от заболявания. Уязвими поради социалното си положение хора, като бездомните и бежанците, които имат затруднен достъп до ваксини са по-податливи на всякакви заболявания поради условията им на живот.

Защо наричаме ваксинацията „акт на солидарност“?
Когато се ваксинирате, вие получавате имунитет, но само когато са ваксинирани достатъчно много хора, вашата имунизация може да защити и тези, които не могат да се ваксинират, тъй като са имунокомпрометирани или имат затруднен достъп до здравни услуги. Патогените спират да се предават, когато не могат да намерят уязвим гостоприемник. Ето защо ваксинацията е и акт на солидарност - това е най-доброто нещо, което можем да направим, за да спрем заразните болести.

Ползи от ваксинацията за физически лица
Ваксинацията предпазва хората от заболявания, които могат да имат сериозни последици за здравето им, например:
• Дифтерията убива 1 на всеки 10 заболели, дори и при адекватно лечение ;
• Почти 9 от 10 бебета, родени от майки, които са имали рубеола в началото на бременността, страдат от синдром на вродена рубеола (със състояния като глухота, катаракта и обучителни затруднения) ;
• Менингококова болест убива 1 на всеки 10 засегнати, дори и с навременна диагностика и лечение, а усложнения, включително неврологично или слухово увреждане и ампутация на крайници или пръсти, се срещат при до 20% от оцелелите ;
• Морбили е силно заразено заболяване и 3 от 10 засегнати хора развиват усложнения , които могат да включват инфекция на средното ухо, диария, пневмония и енцефалит (възпаление на мозъчната тъкан);
• Коклюшът (коклюш) може да бъде особено сериозен при кърмачета. Усложненията включват пневмония, енцефалопатия (мозъчно заболяване), гърчове и дори смърт .

Този списък с примери включва заболявания, за които ваксините са включени в националните имунизационни програми и / или се дават на лица, за които се смята, че са изложени на по-висок риск от заболяване.

Ползи от ваксинацията за общността
Ваксинацията защитава ваксинираните и хората около тях, които са уязвими към заразните болестите, намалявайки риска от разпространение на заболяванията сред членове на семейството, съученици или колеги, приятели, съседи и други хора в общността.
Когато достатъчно хора в една популация са имунизирани срещу инфекциозно заболяване, тогава е малко вероятно заболяването да се разпространи от човек на човек. Това е известно като „обществен имунитет“ (наричан още „стаден имунитет“).

Обществен имунитет
Имунитетът в общността се появява, когато достатъчно хора в една популация са имунизирани срещу инфекциозно заболяване.
Чрез стадния имунитет ваксините индиректно защитават неваксинираните индивиди, които са уязвими към инфекциозните болести. Те включват бебета, деца, възрастни хора, хора със слаба имунна система, пациенти с онкологични заболявания и хора, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини.
Това означава, че хората, които не могат да бъдат ваксинирани, например защото са твърде млади или са алергични към компонентите на ваксината, се възползват от това, че другите са ваксинирани, което пречи на болестта да се разпространи в общността.
За да се осигури имунитет в общността срещу морбили, органите на общественото здраве препоръчват 95% от населението да се ваксинират с две дози от ваксината срещу морбили (MMR ваксината, която предпазва от морбили, паротит и рубеола).
За някои инфекциозни заболявания обаче хората не могат да разчитат на стадния имунитет. Например, тетанус може да се срещне поради често срещани наранявания, включително ухапвания от кучета или котки. Ваксинацията е единственият начин да се осигури пряка защита срещу тетанус.
Рутинните имунизационни програми спомагат за намаляване на социалното, психологическото и финансовото бреме върху хората и правителствата, намалявайки натиска върху здравеопазването и системите за социални грижи и позволявайки на хората да се занимават с продуктивни дейности, включително образование и работа.

Безопасност, качество и стандарти
Преди да може да се използва всяка нова ваксина трябва да бъде подложена на стриктно тестване. Тя може да бъде одобрена за употреба в Европейския съюз (ЕС) и Европейското икономическо пространство (ЕИП) само след научна оценка на резултатите от тези тестове, за да се гарантира нейното качество, безопасност и ефективност.

Оценката трябва да покаже, че ползите от ваксината в предпазването на хората от болести са далеч по-големи от всеки потенциален риск. Научните експерти, оценяващи ваксините, винаги преценяват много внимателно ползите и всички потенциални рискове, особено защото ваксините се дават на здрави хора.

Едва след одобрение, една ваксина може да се произвежда, продава и използва за защита на обществото. Тя се наблюдава непрекъснато, за да се гарантира, че остава безопасна и ефективна.
Както при всяко лекарство, някои хора могат да получат странични ефекти от ваксината, но те обикновено са леки и краткотрайни. Те могат да включват лека температура или болка или зачервяване на мястото на инжектиране. Сериозните нежелани реакции са много редки.

Мониторинг на безопасността на ваксината и докладване на странични ефекти
След като веднъж ваксината бъде одобрена за употреба, националните органи на ЕС / ЕИП и Европейската агенция по лекарствата (EMA) непрекъснато наблюдават страничните ефекти при хората, които са я получили.
Това гарантира, че всички възможни рискове се откриват и управляват възможно най-скоро.
EMA проверява всяка нова информация за безопасността на всички ваксини, налични в Европа. Тя анализира много източници на данни, включително:
• доклади от пациенти, родители и здравни специалисти;
• клинични проучвания;
• медицинската литература;
• информация, споделена от други регулатори.

EMA внимателно оценява предполагаемите странични ефекти, за да определи дали има причинно-следствена връзка с ваксината или не. Това помага да се изключи възможността това да е било съвпадение или да е причинено от фактори, несвързани със самата ваксина. Те могат да се дължат на заболяване или безпокойство от прилагането на ваксината. Така например наскоро една ваксина беше разследвана за възможна връзка с рядък проблем със съсирването на кръвта. Това изключително злополучно, много рядко странично събитие се проявява в шест случая на милион дози ваксина и е поставено под разследване веднага след установяването му. Този пример показва как работи Европейската система за фармакологичен надзор: тези много редки и необичайни събития бяха събрани, идентифицирани и анализирани, за да може EMA да даде ясна научно обоснована препоръка, която да позволи безопасното и ефективно използване на ваксината.

Когато е необходимо, EMA и другите европейски регулатори, предприемат действия. Например, те могат да предоставят актуализирани указания на здравните работници или дори да ограничат употребата на ваксина при определени групи.

Пациентите, здравните специалисти и фармацевтичните компании трябва да докладват за всички подозирани нежелани реакции на националния регулаторен орган по лекарствата - у нас това е Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Повече информация за това как да се съобщават подозирани нежелани реакции може да се намери в информацията за предписване или в листовката или в европейската база данни за доклади за предполагаеми нежелани лекарствени реакции или в сайта на ИАЛ https://www.bda.bg/bg/.
Информацията за всички докладвани съмнителни нежелани реакции е публично достъпна в европейската база данни за подозрения за нежелани лекарствени реакции http://www.adrreports.eu/en/report_side_effect.html .